Доступність посилання

ТОП новини

Прожитковий мінімум без змін, а прокурорам додали грошей: правки держбюджету


Рада ухвалила держбюджет-2017 у першому читанні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Рада ухвалила держбюджет-2017 у першому читанні

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект державного бюджету на 2017 рік. Парламент дав 230 голосів за необхідних 226. Упродовж сесійного дня політичні сили то закликати підтримати кошторис, то погрожували ігнорувати його. Кожна фракція наполягала на своїх правках, та врахували лише третину з них. Головні претензії парламентарів стосувались оподаткування деяких категорій пенсій, примарних грошей від спецконфіскації та недостатня підтримка аграріїв.

​До першого читання депутати напрацювали майже 1200 правок на понад 400 сторінок. Більшість із них, традиційно збільшувала статті витрат. Врахували з них лише третину.

«Було багато «хотілок». Депутати подали нам пропозиції щодо видаткової частини, що десь у три рази перевищують реальні можливості скарбниці», – коментував напередодні голова підкомітету з видатків бюджетного комітету Олександр Горбунов.

Відхилили численні правки щодо збільшення соціальних стандартів. Наприклад, середньомісячна заробітна плата буде майже 6 тисяч гривень, прожитковий мінімум залишили на рівні 1544 гривні – з 1 січня 2017 року, 1624 гривні – з 1 травня та 1700 гривень – із 1 грудня. Разом із тим, заплановане підвищення мінімальної зарплати на 10%. Деякі політичні сили пропонували збільшити ці цифри удвічі.

Пропозицію скасувати оподаткування пенсій тих пенсіонерів, що ще мають і роботу, відхили. Утім, у процесі обговорення уряд пообіцяв переглянути цю норму.

На оборону витрачатимуть 129 мільярдів гривень, і цю суму з правками не зменшували.

Про долю аграріїв і профтехосвіту говоритимуть до другого читання

Згідно із врахованими правками, Національний банк України зобов’яжуть перерахувати до держбюджету 45 мільярдів замість 41 мільярда гривень. За рахунок цих грошей планують покрити фінансування інших галузей. Заклали також кошти із спецконфискації – півтора мільярди доларів. Утім, відповідного закону досі немає.

Витрати на здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України до першого читання підняли на 114 тисяч гривень, тобто на п’яту частину. Приблизно половина цих коштів піде на зарплати.

Суттєво збільшили фінансування Генеральної прокуратури. А от пропозицію депутатів-опозиціонерів на 40% скоротити фінансування усіх «силовиків» – відхилили.


Дискусійні питання щодо підтримки аграріїв та фінансування профтехосвіти прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв врахувати до наступних читань.

«Я би хотів прийти наступний раз у зал, коли ми маємо спільну консолідовану позицію», – сказав він.

Ключові показники ж залишили незмінними. Держбюджет передбачає зростання ВВП на 3%. Доходи ж зростатимуть на 17,3% – закладено в проекті бюджету. Ці цифри викликали критику у низки народних обранців та голови рахункової палати Романа Магути.

«Прогноз на 3% за даних умов є надто оптимістичним. А зростання доходів на 17% залежатиме від інфляції та ухвалення низки важливих законопроектів», – сказав він.


Хто не голосував

«Народний фронт» на початку тижня заявляв, що не голосуватиме за держбюджет у першому читанні, поки депутати не ухвалять закон про спецконфіскацію. Утім, уже під час розгляду проекту держбюджету керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак передумав, та закликав парламент підтримати кошторис. Пояснив тим, що багато запропонованих його політичною силою правок врахували.


Найчисельніша ж фракції «Блоку Петра Порошенка» анонсувала свою підтримку проекту держбюджету «попри численні зауваження», і на голосуванні підтримала.

Із трибуни «Радикальна партія», «Батьківщина», «Самопоміч» та «Опозиційний блок» гостро критикували проект держбюджету та говорили, що не підтримують його.


Прем’єр Гройсман намагався переконати партії. І, перефразовуючи екс-президента Ізраїлю Шимона Переса, говорив, що «оптимісти, песимісти і популісти вмирають однаково, а живуть по-різному».

Я розумію, що дехто не проголосує з політичних причин, бо жаба давить. Але у нас вийде! Ми реально зробимо зміни в країні
Володимир Гройсман

«Я розумію, що дехто не проголосує з політичних причин, бо жаба давить. Але знаєте, чому жаба давить? Бо у нас вийде! Ми реально зробимо зміни в країні», – додав Гройсман.

Фракціям пообіцяли під час наступних обговорень повернутись до всіх раціональних неухвалених зараз питань: допомоги паралімпійцям, підтримці аграріїв, оподаткуванню пенсій. Утім, це не переконало критиків.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Голосів на перше читання вистачило, хоч і невпевнено: 230 голосів за необхідних 226.

Погляд на бюджет експертів

Експерти Українського інституту майбутнього радили при формуванні держбюджету опиратись на песимістичні прогнози: економічне зростання – на рівні 1,5%, інфляція – 10,3%. А також враховувати при бюджетному плануванні вже існуючі норми податкового законодавства, а не проектні рішення. І не розраховувати на кошти, вилучені при спецконфіскації, адже відповідний закон досі не ухвалений. Радили також зменшити витрати на утримання державного апарату на 11 мільярдів гривень. Ці рекомендації не були враховані в останній версії держбюджету.

В 2017 році рахунок від держави для звичайного платника податків буде на рівні 54 тисяч гривень, підрахував проект «Ціна держави». Це на 8 тисяч більше, ніж торік, в основному, через інфляцію.

ВВП у другому кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом збільшився на 0,6%, а порівняно з другим кварталом минулого року – збільшився на 1,4%. Прогнози Національного банку України на період 2019-2020 оптимістичні: регулятор очікує зростання реального ВВП на рівні 4-5%, а інфляцію – на рівні 5%.

Законопроект про державний бюджет розглядається у трьох читаннях. Депутати і комітети готують свої пропозиції до проекту закону і не пізніше 1 жовтня направляють їх до профільного комітету парламенту. Законопроект про держбюджет у першому читанні Верховна Рада має розглядати не пізніше від 20 жовтня, у третьому читанні – до 25 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG