Доступність посилання

ТОП новини

Росія і теорії змови про коронавірус. Що спільного?


Під час випуску новин на російському державному телебаченні про теорії змови навколо коронавірусу
Під час випуску новин на російському державному телебаченні про теорії змови навколо коронавірусу

Чи траплялися вам меседжі про те, що коронавірус – це нібито біологічна зброя, що «ніякої пандемії немає», або що «Європа і Україна не здатні протистояти СOVID-19»? Насправді це – лише частина фейків, народжених кремлівськими медіа. Кореспонденти проєкту «Донбас Реалії» з'ясовували, як російська пропаганда використовує тему коронавірусу в інформаційній війні.

«Всесвітня секретна спецслужба, з космосу буде опромінювати телефони, щоб знищити коронавірус!» Такі повідомлення, віральні і відверто фейкові – зараз масово розсилають по вайберу і ватсап.

Нижче – приклад одного з них. (Орфографія і пунктуація оригінального повідомлення збережені).

Візуалізація аудіоповідомлення у меседжері ватсап про «випромінювання» з космосу
Візуалізація аудіоповідомлення у меседжері ватсап про «випромінювання» з космосу

Разом із пандемією COVID-19 планету захопила й інша глобальна катастрофа – «Інфодемія». Так Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) назвала потоки дезінформації в соцмережах і традиційних ЗМІ, які сіють паніку і хаос.

Часто у паніки є конкретний замовник. Цілу базу маніпулятивних повідомлень кремлівських ЗМІ зібрали експерти Служби закордонних зв’язків Євросоюзу. Кажуть про сплановану компанію по дезінформації.

«Фейки з Росії, які до нас надходять, вони, як на мене, двох видів. Перші – це конспірологічні, це теорії змови про те, що коронавірус – це біозброя, що нібито її розробили у США або зробили її в Канаді…» – розповідає авторка ініціативи «По той бік пандемії» Альона Романюк.

Скріншот з сайту «По той бік пандемії» про російський фейк про коронавірус
Скріншот з сайту «По той бік пандемії» про російський фейк про коронавірус

Зокрема, на ютуб-каналі проросійського NewsFront, на якому публікують відео про контрольовані Росією угруповання «ЛНР» і «ДНР», «політичний оглядач» стверджував, що «COVID-19 сконструйований як біологічна зброя» і що він стає причиною безплідності у чоловіків.

А на каналі «Царьград ТВ» колишній радник Путіна Сергій Глазьєв стверджував, що вірус синтезували американці і тестували його, в тому числі, в Україні.

Крім того, російське міжнародне інформагентство Sputnik пропонує для різних країн світу різні меседжі. Ось деякі приклади:

«Тобто зараз, коли люди сидять на карантині, коли з усіх телеекранів, медіа лунають заклики сидіти вдома, ця інформація конспірологічна із теоріями змови, що нібито це хтось придумав спеціально, щоби нас винищити і так далі і тому подібне, чудово заходить і знаходить відгук у простих людей. І ось на цьому грають», – продовжує авторка ініціативи «По той бік пандемії» Альона Романюк.

На каналах на кшталт «НТВ» кажуть про те, що «маневри НАТО скасували» і Європа «сама за себе». На тлі нібито безпорадного зовнішнього світу всередині Росії створюється інший наратив – мовляв, Кремль більш ніж ефективний у боротьбі з пандемією.

Зокрема, російський президент «не побоявся поглянути в очі коронавірусу» та відвідав інфекційну лікарню в Москві, де лікують хворих на коронавірусну інфекцію. Він був без засобів захисту під час зустрічі з головним лікарем та потиснув йому руку. Пізніше у лікаря виявили позитивний тест на COVID-19.

Володимир Путін тисне руку головному лікарю інфекційної лікарні в Москві Денису Проценку
Володимир Путін тисне руку головному лікарю інфекційної лікарні в Москві Денису Проценку

Як Путін не захищався, коронавірус все ж вдарив по слабкому місцю російського президента – план Путіна із всенародного схвалення його бажання безстроково залишитися при владі опинився під загрозою, припускають експерти та аналітики.

«Путін різко перейшов до сценарію цього обнулення, так? Сплутав всім начебто карти, така була спецоперація в його дусі. Ось, але тепер епідемія в свою чергу почала заважати йому. Тому що голосування щодо зміни Конституції вони в умовах епідемії проводитися не можуть», – каже оглядач Московського центру Карнегі Костянтин Скоркін.

Медіа бойовиків лякають українською армією, «озвірілою від крові»

«Коронавірусну інформаційну війну» практикували і в контрольованих Росією угрупованнях «ЛНР» і «ДНР». Їхні вкиди стосувалися нібито великого відсотку хворих на COVID-19 в українській армії.

Але й «стандартна» пропаганда у медіа, підконтрольних бойовикам, нікуди не зникла.

«Голодні бунти, коли доведені до відчаю люди будуть готові влаштувати Майдан-3 на території всієї України не за горами. Економіка «Незалежної» кожен день карантину втрачає 34 тисячі робочих місць. А насичені нацистами поліція і армія, вже озвірілі від крові на Донбасі, готові на будь-яку каральну операцію», – виголошує телеканал в окупованому Луганську.

Тим часом у Службі безпеки України відзвітували – затримали, нібито, розповсюджувачів фейків про COVID-19 в українських соцмережах за завданням спецслужб Росії.

«Там ставили завдання про поширення неефективності лікарів, відсутності медикаментів і бездіяльності влади. Гроші за виконану роботу відправляли на електронні гаманці або банківські картки. Доплачували також за негативні коменти», – каже підозрюваний на відео, яке оприлюднила СБУ.

Як із усім цим боротися? Перевіряйте інформацію, читайте тільки перевірені джерела. І вимикайте на ніч телефон. Але не тому, що вас будуть опромінювати з космосу від коронавірусу, а щоб вберегти свою психіку від абсурдних фейків.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG