Доступність посилання

ТОП новини

Продовольча проблема у світі загострюється


Мар’яна Драч Прага, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головні фінансисти світу закликають негайно стримати різке зростання цін на харчі. Якщо ціни будуть рости і далі, то сотні тисяч людей очікує голодна смерть, а сотні мільйонів дедалі більше зубожіння, кажуть керівники Світового банку і Міжнародного валютного фонду. Це попередження пролунало у той час, як у низці держав світу – від Гаїті і Філіппін до Єгипту – пройшли масові протести проти зростання цін на їжу.

Індонезія -- черга за кілограмом безкоштовного рису, Джакарта, 2 квітня 2008 р.
У результаті протестів проти підвищення цін на харчі вже є і людські жертви, а деяким посадовцям довелося розпрощатися зі владою. На Гаїті учасники протестів намагалися штурмом взяти президентський палац.У результаті сутичок щонайменше 5 осіб загинуло, а прем’єр Гаїті в суботу був змушений піти у відставку. А в Пакистані і на Таїланді, щоб захистити поля і склади з харчами від крадіжок, влада задіяла війська.

Оглядачі попереджають про можливі заворушення в інших регіонах. За оцінкою ООН, криза із продовольством зачепила цього року 37 держав світу, включно із сусідньою з Україною Молдову.

100 мільйонам осіб загрожує подальше зубожіння

Цю проблему обговорювали цими вихідними на зборах Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні. Знову це питання постане у червні на нараді міністрів фінансів «Групи Восьми».

Але керівник Світового банку Роберт Зеллік закликає діяти негайно: «Ми підрахували, що подвоєння цін на харчі упродовж останніх трьох років може призвести до подальшого зубожіння 100 мільйонів людей у державах з низькими доходами. Це не лише короткотермінові потреби, нехай і дуже важливі. Йдеться також про те, щоб за це не розплачувалися майбутні покоління».

За минулий рік ціна на пшеницю зросла більше ніж удвічі. Швидко підвищується і вартість рису – лише за останні два місяці на 75 відсотків. Є кілька причин цього явища. Це і підвищення попиту, і погані погодні умови в деяких країнах, і дедалі частіше використання землі для вирощування рослин, які використовують як транспортне пальне.

«Такі питання інколи закінчуються війною»

Щоб нагодувати людей, Світовий банк закликає уряди виконати свою обіцянку і до травня перерахувати півмільярда доларів на Всесвітню продовольчу програму ООН. Сам банк протягом десятиліття збирається подвоїти фінансування своїх аграрних програм в Африці, щоб допомогти фермерам збирати вищий врожай.

Якщо ж не дати ради проблемі, то може дійти до збройного протистояння, попереджають фінансисти.

«Це не лише гуманітарне питання, не лише економічне. Це демократичне питання. Ми знаємо, виходячи з уроків минулого, що такі питання інколи закінчуються війною», – заявив директор Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан.

Матеріали до теми:

• Світовий банк: Нинішнє зростання цін на продукти може призвести до масових заворушень та голоду в бідних країнах • ООН: швидке зростання цін у світі на продукти харчування несе нові загрози • Голод у світі – сотні мільйонів людей сьогодні голодують
XS
SM
MD
LG