Доступність посилання

ТОП новини

Продовольчі резерви: в пошуках безпеки


Ірина Халупа Прага, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ціни на харчі зросли до рекордних меж. Деякі країни припинили експорт зернових, щоб забезпечити резерви для свого населення. Україна спочатку встановила квоти на експорт зерна, але цими днями їх скасувала. Обмеження експорту зерна – розумний крок чи не дуже? Експерти з цього приводу попереджають: накопичення резервів піджене ціни ще вище.

За минулий рік ціна на пшеницю зросла більше ніж удвічі
Ще в 60-х роках минулого століття екологи попереджали, що може не вистачити харчів, оскільки населення світу зростає, а сільськогосподарські угіддя виснажуються. Але після цих алярмів прийшла так звана зелена революція, з допомогою науки та удосконаленням систем вирощування, врожаї помножилися, і всі забули чорні прогнози далекоглядних екологів.

І сталося так, як прогнозували екологи. Населення планети росте, ростуть споживацькі апетити, до того додайте ще зміну клімату та вищі видатки на виробництво – і будь ласка: маємо катастрофічне зростання цін на харчі. ООН попереджає, у 2007 році це зростання склало 40%, і ціни продовжують рости в цьому році. Водночас скоротилося постачання зернових. Світові резерви пшениці зменшилися до від 18 до 12 тижнів, а кукурудзи від 11 до 8.

Обмеження експорту харчів лише загострить проблему

У відповідь на це країни обмежили або повністю скасували експорт зерна. Казахстан, найбільший експортер пшениці в Центральній Азії, повністю припинив її експортувати. Аналітик ООН з питань харчових резервів Абдолренза Аббасян каже, що накопичення резервів спочатку може виглядати як спасіння. Резерви можна використати для стабілізації цін.

Країни-експортери використовують резерви як певний буфер супроти неочікуваних коливань у продукції, а це сприяє ціновій стабілізації. Але є й негативний бік накопичення резервів, вважає Аббасян, оскільки резерви несуть свій економічний кошт, і вони не є ефективним способом захисту.

Комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон засуджує накопичення резервів і вважає, що це лише посилить проблему: «Якщо ми обмежимо торгівлю, то до вже існуючої проблеми дефіциту харчів ми додамо проблему нестачі харчів».

Аналітик ООН Абассян вважає, що нинішні високі ціни змушують уряди задумуватись над можливим створенням продовольчих резервів. Він вважає, що немає браку харчів, але їхня роздача є нерівною. Потрібно встановити відповідний торговельний режим, який відверне уряди від таких кроків, як скасування експорту.

Матеріали до теми:

• Паніка на світовому ринку рису • Продовольча проблема у світі загострюється
XS
SM
MD
LG