Доступність посилання

ТОП новини

Харчі перестали бути дешевим товаром – реалія, з якою світ мусить рахуватися


Зиновій Фрис Прага, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Організація ООН з питань харчів і сільського господарства у своєму черговому звіті ставить світ перед сумним фактом: харчі вже не є тим дешевим товаром, як це було раніше. Та навіть попри цю жорстку реальність, ООН залишає надію, принаймні на найближчу перспективу: ціни на найголовніші продукти, які суттєво підскочили (приміром, на пшеницю, рис) можуть повернутися на попередній рівень. Однак навряд чи вже повернеться колишня цінова стабільність.

За останні два роки ріст цін на харчі у світі був справді драматичним. І саме через це лише цього року імпорт продуктів сягнув суми в один трильйон доларів.

Найбільше зростання цін відчули бідні люди, які й без того витрачали на їжу основну частину своїх доходів. ООН підрахував: країни, які відчувають дефіцит продуктів, будуть змушені цього року збільшити видатки на імпорт аж на 40 відсотків.

Організація ООН з питань харчів і сільського господарства вважає, що навряд чи повернеться стабільність на вкрай важливий зерновий ринок. Будь-яке несподіване зниження рівня виробництва пшениці може швидко повернути ринок до того, що ООН називає «сумнівною ситуацією».

Однак є надія, що фермерам вдасться належним чином відреагувати на ці виклики. Якщо погодні умови будуть сприятливими, то врожай нинішнього року може виявитися рекордним і скласти майже 660 мільйонів тонн.

Доброго врожаю чекають і в Україні

Цього року доброго врожаю зернових очікують в Україні та Росії, як, зрештою, у всій європейській частині СНД. Однак, згідно з прогнозами ООН, через засуху Іран може отримати на два мільйони тонн зернових менше, ніж торік. Суттєво меншого врожаю очікують у Казахстані.

Експерт ООН Абдолреза Аббасян вважає, що короткотермінова перспектива не така вже й погана, однак він застерігає при цьому від самовдоволення: «Ми маємо дивитися в перспективу. І проблема, на мою думку, в тому, чи в подальшому майбутньому ми маємо намір збільшувати виробництво і таким чином підготуватися до збільшення населення».

Абдолреза Аббасян закликає до новаторства, до підтримки нових технологій: «Технологія багато зробила для нас у минулому. І я впевнений, що те ж саме буде в майбутньому».

ООН у звіті б’є на сполох з приводу цін на рис: за два останні роки ціна зросла вдвічі.

Щодо кукурудзи, то її використовують не стільки як їжу, скільки як сировину для біопалива.

Експерт Аббасян наголошує, що світова спільнота мусить добре зважити: чи справді це вже так вигідно – виробляти екологічний етанол, втрачаючи при цьому їжу, якої так бракує.
XS
SM
MD
LG