Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на харчі впадуть, але все одно будуть високими: прогноз ООН


Світова продовольча криза не оминула і український гаманець
Міжнародні фахівці підрахували, що протягом наступного десятиліття пшениця і кукурудза будуть дорожчими на 40 чи й аж 60 відсотків. Вартість рису зросте наполовину, рослинної олії на 80 відсотків.

А вищі ціни означають, що мільйонам людей загрожує голод. Найсильніше від зростання цін на їжу потерпають на африканському континенті, а найбільше проблем у жителів міст.

Виконавчий директор Світової продовольчої програми Жозет Шіран вважає: «Рекордні ціни на харчі і пальне болісно вдаряють по споживачах в усьому світі, але для тих, хто живе за менше ніж долар на день, це нищівно. Якщо ціни будуть такими ж, то найбідніший мільярд людей практично за ніч може зрости до двох мільярдів, тому що їхня купівельна спроможність зменшиться наполовину».

Причин катастрофічної ситуації на ринку харчів багато. Це і високі ціни на нафту, і зміна раціону, урбанізація, ріст населення, недосконала торговельна політика, кліматичні зміни, збільшення виробництва біопалива і спекуляції, мовиться у звіті. В результаті ціни на харчі у світі за останні 3 роки виросли приблизно на 80 відсотків.

Щоб обговорити продовольчу кризу, наступного тижня у Римі ООН скликає конференцію за участю світових лідерів. Уже зараз міжнародні представники звертаються до багатших країн збільшити гуманітарну допомогу найбіднішим частинам світу.

ООН і Світовий банк рекомендують

Щоб нагодувати якомога більше людей, представники ООН радять вирощувати більше генетично модифікованих рослин, які приносять кращі врожаї.

Ще одна рекомендація – переглянути програми з біопалива, у яких використовують збіжжя.

Фахівці також радять збільшити інвестиції в сільське господарство і допомогти бідним країнам поліпшити адміністративну систему.

Світовий банк також просить відмовитися від обмежень від вивезення на харчі. Україна нарешті прислухалася до цього заклику і минулого тижня відмовилася від квот на експорт зерна.

Ці квоти запроваджували, щоб захистити український ринок, але ціни на хліб в Україні не стали меншими. А селяни втратили від таких квот майже півтора мільярда доларів, підрахували в Українській аграрній конфедерації.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG