Доступність посилання

ТОП новини

Візит Джорджа Буша до України – комуністи проти


Леся Бакалець Київ, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Червоними прапорами та радянськими піснями про Сталіна зустрічають комуністи американського президента Джорджа Буша. Разом з ними соціалісти та прихильники Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко. З гаслами «Буш – геть з України» та «Ми – проти НАТО» вони вже встановили намети на Майдані Незалежності у Києві.

Антинатовські мітингувальники прийшли на Майдан у повній амуніції, з плакатами, газетами та музикою трудящих. І залучилися підтримкою молоді. Проти чого стоїть – Анастасія з Одеси відповідає відразу. Трохи довше згадує, скільки їй років – нарешті, радісно каже, що 18 і береться пояснювати, що ж таке НАТО: «Це союз об’єднань різних країн. Яка його мета? Ну як, я розумію, та висловити не можу – я просто зараз дуже змерзла, тому не можу сформулювати свої думки».

Її колега по мітингу , вчителька англійської мови Олена Семененко із Запоріжжя показує більшу обізнаність: «НАТО сьогодні, йдучи в Україну, каже, що воно буде нас захищати. У мене виникає питання: захищати від кого? Невже в нас завтра буде війна? І з ким вона буде? Невже з Росією? Тобто, ми розуміємо так, що НАТО потрібна Україна як територія для розташування своїх баз, які будуть розташовані проти Росії».

Думку, що НАТО хоче знищити Росію, висловлюють ще декілька протестувальників, і всі опитані, як один, називають Північноатлантичний блок агресором, що принесе в Україну руйнації. Принагідно наводять приклади Ірану та Югославії.

Комуністичні гасла без смаку

Щодо гасел на численних плакатах, то більшість із них не коректно навіть цитувати. Але член КПУ Олександр Голуб каже, такі привітання ще дуже пристойні: «Наскільки некоректна політика США щодо України, що навіть ті слова, які сьогодні були написані на гаслах, то їх можна вважати ще вкрай такими м’якими».

Олександр Голуб обіцяє, що комуністи разом із однодумцями зроблять все, щоб зробити перебування Джорджа Буша в Україні найменш комфортним. Він переконує, заявку на акцію протесту вони подали і дозвіл отримали. У КМДА це також підтверджують.

Тим часом посол США в Україні Вільям Тейлор на образливі слова на адресу свого президента не зважає: «Сьогодні по дорозі на роботу я бачив ці плакати на Майдані Незалежності, в демократичних країнах люди мають право висловлювати свої думки. Якщо вони роблять це у спосіб, де бракує смаку, це, скоріше, більше каже про них».

Напередодні в інтерв’ю українським ЗМІ Президент США Буш підтвердив, що підтримує вступ України до НАТО, але наголосив, що основою такого кроку має стати воля українського народу.

Комуністи обіцяють проводити антинатовські акції до 4 квітня, тобто до закінчення саміту НАТО у румунській столиці Бухаресті. Де і має вирішитися, чи приєднається Україна до Плану дій щодо членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG