Доступність посилання

ТОП новини

«Мене привітали і звільнили». Через карантин в Україні зростає безробіття


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

За підрахунками економістів, Україна втрачає до 400 мільйонів доларів США за кілька тижнів карантину. В країні закриті торгові центри, ресторани, салони краси, працюють тільки продуктові магазини, аптеки і банки. Зростає безробіття – компанії скорочують працівників, а малий бізнес зазнає колосальних збитків.

Відео телеканалу «Настоящее время»:

Из-за карантина в Украине растет безработица
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

«Мене привітали і звільнили», – розповідає Ірина Клименко. Про звільнення їй повідомили 16 березня, в день її народження.

Ірина працювала фахівцем із тестування комп'ютерних програм у харківській філії невеликої ізраїльської компанії, яка займається продажем квитків на футбольні матчі та концерти.

«Керівник мене привітав, а потім каже: «На жаль, ми змушені з вами попрощатися на даний момент, тому що ситуація стає ще гіршою!». У цей день звільнили і маркетолога, і дизайнера», – додає Ірина Клименко.

Зараз вона проходить онлайн-співбесіди, щоправда, вакансій, каже, зовсім небагато. Тому доводиться жити на заощадження.

На заощадження більшість українців – 57% – зможуть прожити до чотирьох тижнів. Це дані соціологічного дослідження компанії «Градус». Дослідження допомагав проводити Тимофій Милованов, який ще місяць тому був міністром економіки України.

«Живуть від зарплати до зарплати. І що станеться за чотири тижні, якщо вони не будуть працювати, – їм потрібно буде щось продавати», – говорить Милованов.

За його підрахунками, без роботи через карантин може залишитися як мінімум півмільйона українців. І це тільки наймані працівники. Найбільше, впевнений колишній міністр економіки, постраждає малий бізнес. Під час карантину багато хто може стати банкрутом.

«Зупинилося все»

Тетяна Овіннікова – господиня маленького бару в центрі Києва. «Якщо ресторани, які мають кухню, можуть собі дозволити працювати онлайн – на замовлення і доставку, то у нас класичний бар у форматі «рюмочної». Тому ми навряд чи можемо бути онлайн», – говорить вона.

Бар відкрився пів року тому. За словами Тетяни, вона ще не розрахувалася з боргами, які брала при запуску бізнесу. Податки і оренда сплачені наперед.

«Зупинилося все. Прибутків інших у мене немає. Тому що я вклала в це все, нічим іншим, починаючи з вересня, я не займаюся», – зазначає підприємниця.

За два тижні карантин вже завдав величезного удару по українській економіці. Працювати продовжують тільки продуктові магазини, аптеки, банки і промислові підприємства.

«Це наполовину пригальмовує економіку. Ось півекономіки не працює. Тобто ми відразу втрачаємо чотири відсотки від ВВП», – пояснює ексміністр економіки Тимофій Милованов.

Уряд обіцяє виплати для всіх, кого офіційно звільнили через карантин, і податкові послаблення для бізнесу. А прем'єр-міністр України Денис Шмигаль припустив, що карантин можуть послабити, інакше економіка не витримає.

«Ми дуже добре розуміємо, що у багатьох людей, у більшості населення України немає фінансової подушки, немає можливості три місяці просто сидіти вдома. Люди повинні заробляти гроші. Економіку потрібно запускати. Україна також не така багата країна, яка може дозволити собі пів року не працювати і дивитися телевізор на дивані», – сказав Денис Шмигаль в ефірі телеканалу ICTV.

Допомогти Україні пережити кризу може підтримка МВФ. Програма, яку погодили в грудні, становить $ 5,5 мільярди, але, за оцінками експертів інвестиційної компанії Dragon Capital, Україні тепер потрібно принаймні удвічі більше.

Оригінал публікації на сайті телеканалу «Настоящее время»


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG