Доступність посилання

ТОП новини

«Блакитні шоломи» відзначають професійне свято


Починаючи з 1992 року у міжнародних миротворчих операціях взяло участь понад 30 тисяч військовослужбовців ЗС України, залучалося майже 3 тисячі одиниць різноманітної техніки
Леся Бакалець

555 українських миротворців служать у десяти гарячих точках планети. У їхнє професійне свято влада думає надати їм статус учасників бойових дій. ООН же відзначає: українські миротворці – одні з найкращих.


Майор Тетяна Собіна – одна з перших жінок, яка поїхала миротворцем від України. Свою службу у Конго вона називає чудовим професійним та життєвим досвідом. І наголошує – туди їхала не заради грошей, адже в Україні зараз можна знайти високооплачувану роботу і без ризику.

«Я вважаю, що це просто гарна можливість у гарному світлі представити свою державу. А проблеми на свою голову можна знайти і в Україні. Коли я туди їхала, я не думала, страшно це чи не страшно», – каже майор Собіна.

Зараз охочих потрапити до лав блакитних шоломів стало більше, тому і відбір суворіший, каже майор Петро Петриківський. Він служив у колишній Югославії у складі миротворчого контингенту.

«Їдуть тільки найкращі: фізична підготовка, знання. Спочатку – підготовка три місяці, де можна вивчитися на майбутнього миротворця, далі поступово люди відсіюються, і залишаються найкращі», – розповідає він.

Окрім авторитету, той, хто стає миротворцем, має можливість і світ подивитись, і матеріальне становище поліпшити, і вислуга йде рік за три.

Українці можуть поїхати й до Абхазії, якщо ООН попросить

Україна почала свою миротворчу діяльність у 1992 році: тоді українські вояки служили в тодішній Югославії. Сьогодні українці беруть участь у місіях в Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Грузії, Ліберії, Судані, Східному Тиморі, Косові. Наразі Грузія просить надіслати до Абхазії українських миротворців.

Координатор Програми розвитку ООН в Україні Френсіс О’Доннел цього не виключає: «Я вважаю, якщо Генеральний секретар або Рада Безпеки ООН вважатиме це за потрібне, то вона може звернутися до України з проханням надіслати свої війська у будь-яку країну світу».

Сьогодні ж миротворці згадували 48 своїх товаришів, які загинули під час миротворчих місій. Після останньої загибелі українського миротворця у Косові Рада нацбезпеки і оборони висловила намір надати українським миротворцям статус учасників бойових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG