Доступність посилання

ТОП новини

Трамп переміг: як реагує світ

Республіканець Дональд Трамп виграв президентські вибори у США

Обраний президентом США Дональд Трамп сказав, що буде президентом для усіх американців. «Я обіцяю стати президлентом для всіх американців, це дуже важливо для мене. Тим, хто вирішив мене не підтримувати, я теж подаю руку, щоб ми разом працювали на благо нашої країни», – заявив Трамп перед своїми прихильниками на мітингу у Нью-Йорку після оголошення результатів виборів у США.

Він пообіцяв оновити інфраструктуру в США і вирішити проблему безробіття.

На адресу переможця президентських перегонів надходять привітання від світових лідерів. У деяких штатах, натомість, люди вийшли на протести.

21:33 9.11.2016

І ми завершуємо наш блог на сьогодні.

Шукайте найсвіжіші повідомлення у новинах на Радіо Свобода.

21:28 9.11.2016

Не згоден із побоюваннями щодо «антиукраїнськості» новообраного президента США журналіст і політичний аналітик Зенон Завада. У своїй статті на сайті «Детектор медіа» він пише, що українські мейнстрімні ЗМІ надміру демонізували Дональда Трампа, водночас мало не героїзуючи його опонента, кандидата від демократів Гілларі Клінтон. Тоді як якраз Клінтон, за словами Завади, давала більше приводів для такого ставлення.

Що ж до перспектив Трампа в американській політиці, Завада сказав так у коментарі Радіо Свобода.

«Вся Демократична партія налаштована проти нього. Половина Республіканської партії також налаштована проти нього. Він прийде до Білого дому, маючи більшість Конгресу налаштованою проти нього, і він буде змушений шукати компроміси»

21:23 9.11.2016

Барак Обама сподівається, Дональд Трамп не буде займатися кримінальним переслідуванням Гілларі Клінтон, зауважив на брифінгу сьогодні речник Білого дому Джош Ернест. Про це повідомили в «Reuters».

21:15 9.11.2016

Москва і сепаратисти на Донбасі вважають, що перемога Дональда Трампа для них вигідніша, аніж була б перемога Гілларі Клінтон - тому є небезпека, що сепаратисти активізуються для тиску на Україну, вважає український політичний експерт Костянтин Матвієнко. На його думку, можливі провокації.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

20:45 9.11.2016

Світові лідери відреагували на обрання Дональда Трампа новим президентом США. Одні політики висловлюють повне задоволення перемогою республіканця, інші очікують певних труднощів у відносинах із новою американською адміністрацією.

Як це було, дивіться на відео ↓

Світові лідери привітали Трампа (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

20:38 9.11.2016

41-й президент Сполучених Штатів Джордж Буш привітав Дональда Трампа з обранням на пост президента.

А голова сенатського комітету з питань збройних сил Джон Маккейн зазначив, що працюватиме з новообраним президентом, аби протидіяти викликам національній безпеці США.

20:26 9.11.2016

Чого очікувати Україні від новообраного президента США Дональда Трампа? Українські посадовці упевнені, що попереду багато дипломатичної роботи.

Важливо показати, що є «національна збірна», яка проводить реформи, вважає, наприклад, депутатка Ганна Гопко.

20:18 9.11.2016

Американське періодичне видання The Washington Post наголошує на тому, що Дональд Трамп став першою особою у США, яка стала президентом, не обіймаючи посади в уряді або у війську. Британський часопис The Times пише, що мрія Гілларі Клінтон стати першою в історії США жінкою-президентом не здійснилась, бо молодь і афроамериканці не мали великого ентузіазму щодо неї. Французьке видання Le Monde порівнює успіх Трампа на виборах із землетрусом, якого зазнав цілий світ. Часопис Німеччини Sueddeutsche Zeitung вважає, що перемога Трампа на президентських виборах є поворотним моментом для США і всього світу. Періодичне видання Мексики El Universal пише, що з приходом Дональда Трампа у Білий дім почнуть здійснюватися найгірші сценарії.

Про це більше - в огляді преси.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

20:07 9.11.2016

«Крим.Реалії» опитали людей на вулицях Сімферополя, щоб дізнатися, що кримчани думають про перемогу Дональда Трампа на виборах у США і як цей результат може вплинути на ситуацію в Криму.

Що думають кримчани про перемогу Трампа на виборах у США? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

19:57 9.11.2016

А ось як на перемогу Дональда Трампа відреагували світові медіа.

19:43 9.11.2016

Провладні російські політики радіють. Перемогу Дональда Трампа на президентських виборах у США вони сприймають як благу звістку про швидке скасування санкцій.

Водночас, російський економіст Сергій Алексашенко впевнений, що відносини між двома країнами будуть залежати не тільки від того, хто в Америці президент.

Сергій Алексашенко
Сергій Алексашенко

«В американців є чітко продекларовані цілі і принципи, поняття зовнішньої політики, і для них агресія Росії в Україні – це неприйнятно, для них захоплення чужої території – це неприйнятно. Сирія – прикордонна ситуація, де можна домовлятися, розмінюватися, намагатися будувати альянси в боротьбі проти тероризму. Тому давайте говорити чесно: як будуть будуватися російсько-американські відносини, 70 на 30, що це буде залежати від того, що і як буде робити Росія», – вважає експерт.

19:29 9.11.2016

Не секрет, що між обраним президентом і мною є велика різниця, але раніше - між мною і президентом Бушем - також була велика різниця, заявив Барак Обама.

Ми не демократи, ми не республіканці - ми американці, по-перше, ми - патріоти, зазначив він, висловивши сподівання, що Дональд Трамп збереже цей дух під час свого президентства.

Барак Обама
Барак Обама

19:20 9.11.2016

Система балансів і противаг, яка існує в США, не дасть змінити курс на підтримку України і протидію російській агресії. Саме тому США збережуть і розвинуть статус стратегічного партнера України, вважає екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, зіпсувати відносини може тільки брехня і корупція українських можновладців.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

19:11 9.11.2016

Що очікувати від Дональда Трампа, спитали і в росіян. Ось що вони з цього приводу думають ↓

19:04 9.11.2016

Радіо Свобода поцікавилося у киян, яких змін вони очікують від нового американського президента.

18:54 9.11.2016

Кандидатка від демократів на президентських виборах у США Гілларі Клінтон виступила перед публікою.

Минулої ночі я привітала Дональда Трампа з перемогою і я сподіваюсь, він буде хорошим президентом, сказала вона.

Водночас Клінтон закликала американців «не втрачати серця» і продовжувати відстоювати свої права, оскільки «американська мрія», за її словами, має бути однаковою для всіх: для жінок і чоловіків, для іммігрантів, для представників ЛГБТ і людей з інвалідністю.

18:34 9.11.2016

Як повідомляє УНІАН, з посиланням на ВВС, за даними екзитполів, за Дональда Трампа частіше голосували чоловіки: 53% чоловіків проголосували за республіканця, в той час як 54% жінок підтримали Гілларі Клінтон. Також, за тими ж даними, Трамп був більш популярним серед літнього населення.

18:18 9.11.2016

Всі соціологи і прогнозисти мають подати у відставку - вони не розуміють Америки, зазначила в ефірі Радіо Свобода Мирослава Ґонґадзе.

Вона зауважила, що вчора біля «вежі Трампа» були заворушення, але говорити про американський «Майдан» не варто.

17:53 9.11.2016

Якою буде політика Дональда Трампа щодо Донбасу та Криму – чи не найважливіший аспект майбутньої співпраці країн, упевнені в Києві. Трампова риторика як кандидата свідчила про те, що Україну він сприймає крізь призму Росії, сказала у коментарі Радіо Свобода віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд. І якщо він дотримуватиметься цієї позиції і в ролі новообраного президента – це нашкодить як Києву, так і Вашингтону, вважає Сироїд.

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

«Українці мабуть уже зрозуміли за ці два роки війни, що перше, на що вони повинні сподіватись – на самих себе. Треба, передусім, розбудовувати власні Збройні сили, вчити власних солдат, і тоді ми будемо сильними. Тому що сподіватися на когось – це все-одно позиція слабкого. І якщо ми будемо сильними, то, я переконана, Сполучені Штати, незалежно від того, хто буде президентом, хотітимуть бути партнером України», – каже вона.

17:36 9.11.2016

Американські актори та зірки шоу-бізнесу висловились щодо результатів виборів у США.

Зокрема, Леді Гага, яка раніше заявляла про підтримку кандидатки Гілларі Клінтон, вийшла на одиночний пікет проти обрання Дональда Трампа.

Хочу жити в країні доброти, написала співачка у Twitter.

Ми ніколи не замовкнемо, написала ще одна артистка Кеті Перрі.

Це була ніч ганьби для Америки, зазначив актор Кріс Еванс.

Всі ці знаменитості-підлабузники реально працювали на Гілларі, тим часом заявив телеведучий Пірс Морган.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG