Як знайти найкращий ВНЗ в Україні? (за версією 2017 року) Як знайти найкращий ВНЗ в Україні? (за версією 2017 року)
Автори проекту:

Як знайти найкращий ВНЗ в Україні?
(за версією 2017 року)

Ми визначили рейтинг вишів на основі балу ЗНО вступників та порівняли результати із нашим попереднім рейтингом, який ми зробили у 2011 році. Український католицький університет увійшов в трійку лідерів.

Над проектом працювали: Євгенія Дроздова, Олександр Оксимець, Анатолій Бондаренко.

Якщо ви плануєте в майбутньому відкрити власну справу, краще не вступайте до ВНЗ, які мають в назві слово «бізнес» — усі вони в «червоній зоні» за рівнем знань вступників. Не набагато краща ситуація і з різноманітними закладами, що спеціалізуються на менеджменті та економіці.

Як і в 2011 році, ми виходили з того, що накращий ВНЗ — це той, у якому вчаться найрозумніші студенти.

Звісно, важливі й такі показники, як ціна навчання та високий професіоналізм викладачів. На всі ці запитання відповідає наш оновлений рейтинг закладів вищої освіти.

Дослідження зроблене на основі даних інформаційної системи "Конкурс" та даних порталу OSVITA.UA.

У таблиці з рейтингом, яка подана нижче, крім результатів ЗНО, обов’язково звертайте увагу на колонку з кількістю зарахованих. Чим більша кількість студентів, тим більш показовим можна вважати значення ЗНО.

Інформацію про кількість заяв на одне місце також радимо співвідносити із кількістю зарахованих та результатами ЗНО. Вступники часто подають декілька заяв, а потім, якщо дозволяє прохідний бал, обирають сильніші навчальні заклади.

Показник «кількість заяв на місце» не враховує цих нюансів, і у слабких ВНЗ він може бути високим, що аж ніяк не говорить про популярність вишу.

З метою адекватно порівнювати ЗНО різних навчальних закладів ми відокремили ті ВНЗ, в які вступило менше ніж 200 студентів (через те що в менших закладах межі похибки середньої оцінки суттєво зростають). Всі невеликі ВНЗ зібрані в окремій таблиці (лінк).

Вартість навчання ми рахували як середню від вартості контракту за найбільш популярними спеціальностями 2017 р. – це філологія, право, менеджмент, медицина, комп’ютерні науки, туризм, середня освіта, психологія, економіка, інженерія програмного забезпечення. Якщо у ВНЗ не навчають жодній з них, тоді брали середнє за наявними спеціальностями. Таким чином, ми порівнювали між собою вартість на ті самі спеціальності в різних ВНЗ.

Цього разу ми додали до рейтингу показники розвитку науки — це кількість публікацій та цитувань в наукометричній базі Scopus. Що більше публікацій має ВНЗ у виданнях, які індексуються міжнародними базами на кшталт Scopus, то більша ймовірність того, що ВНЗ справді займається наукою, а не імітує наукову діяльність. Для таблиці ми підрахували, скільки публікацій зробив той чи інший ВНЗ у 2017 році, і поділили цю кількість на 1000 вступників. На нашу думку, це виключає фактор «великого вишу» і робить оцінку більш обʼєктивною.

Якщо вам цікавий рейтинг Scopus, як він є, то можете ознайомитись із ним тут. Щодо кількості цитувань, то ми поділили її на кількість публікацій, що дає змогу побачити наукову цінність кожної статті, тобто, наскільки часто інші науковці з усього світу посилаються на те чи інше дослідження. Позначка «у 2017 р. не було публікацій» означає, що ВНЗ не опублікувало жодної статті, проте цитували його статті, опубліковані у попередні роки.

Відзначимо, що Scopus не єдина наукометрична база, тож якщо показник розвитку науки при ВНЗ для вас важливий, можете пошукати обраний виш в інших базах, докладніше можете почитати, наприклад, тут.

Про що ще може розповісти наша таблиця

Якщо ви відсортуєте результати ЗНО (медіана ЗНО) від низьких до високих, то побачите ВНЗ, які відверто знецінюють вищу освіту в Україні. Основна ознака таких ВНЗ: вони беруть до себе усіх бажаючих. Під усіма бажаючими ми маємо на увазі вступників, що не здатні скласти ЗНО на достатньому рівні. До цієї категорії потрапляє більшість приватних вишів.

Вартість контракту в таких ВНЗ зазвичай є критично низькою. Для порівняння нагадаємо, що вартість навчання одного студента державі обходиться у 26 тисяч гривень на рік. Насправді це небагато, але, як ви бачите, вартість навчання на контракті є ще нижчою. За 7-10 тисяч на рік якісну освіту не отримаєш. Утім, попит на такі виші є стабільно низьким: кількість вступників, як ви самі можете побачити, зазвичай не перевищує 50 осіб. Винятком можуть бути лише центральні філії.

Не можете знайти на сайті ВНЗ інформацію про вартість навчання, або вартість вказана за попередні роки? Це також може бути ознакою недоброчесного ВНЗ. Щоправда, не зажди. Іноді ВНЗ, особливо суто гуманітарного напрямку, банально не може собі дозволити професійного адміністратора сайту, і наповнює його як вміє.

Близько сотні ВНЗ має неприпустимо низьку кількість вступників, 20 або менше. Хіба може виш забезпечити якісне навчання для 2-10 студентів? Це навіть не група. Хто ці люди, чому їх навчають і де вони потім будуть працювати?

Судячи з показників таблиці, в Україні вкрай погані справи з «міжнародними» університетами. В абсолютній більшості з них середній показник ЗНО є нижчим за середній по країні (138.9), на графіку це позначено червоним. У деяких — критично низький, менше від 120.

Якщо ви плануєте в майбутньому відкрити власну справу, краще не вступайте до ВНЗ, які мають в назві слово «бізнес» — усі вони в «червоній зоні» за рівнем знань вступників. Не набагато краща ситуація і з різноманітними закладами, що спеціалізуються на менеджменті та економіці.

Доступну ціну і непогані показники ЗНО мають більшість вишів Львова та Харкова. У місті Лева рівень абітурієнтів трохи вищий, а ціна ледь нижча, ніж у столиці Слобощанщини.

Окремо відзначимо Український католицький універстет у Львові. Він один з найдорожчих у країні. З часу нашого попереднього дослідження УКУ піднявся в рейтингу на 34 позиції і зараз увійшов в трійку лідерів.

Дещо здала позиції (-7) «Острозька академія», але все одно вона залишається у топ—20 вишів і має досить привабливу ціну.

Як користуватися інтерактивною таблицею?

ВНЗ в таблиці можна шукати за будь-якою частиною назви. Наприклад, якщо ви почнете вводити «внутріш», то отримаєте всі ВНЗ внутрішніх справ. Так само ви можете шукати за місцем розташування. В полі «Пошук за областю» почніть друкувати «Харк» — і в таблиці залишаться лише ті виші, що розташовані в Харкові та Харківській області.

Два слайдери над таблицею дозволяють відфільтрувати ВНЗ за балом ЗНО і вартістю навчання. Наприклад, якщо ви хочете побачити лише ті виші, де медіана ЗНО вступників є меншою за 160, потягніть правий двигунець відповідного слайдера до позначки 160. Після цього з таблиці щезнуть усі заклади, які мають середній показник ЗНО понад 160. Слайдер із вартістю працює за тим самим принципом: ви можете прибрати усі виші з вартістю понад 15000 тис. грн, встановивши правий двигунець слайдера «Вартість контракту, грн» на позначці 15000.

Навчальні заклади в таблиці можна відсортувати за колонками. Для цього тисніть мишкою на відповідний напис у шапці таблиці: «Назва», «Різниця з 2011 роком», «Заяв на 1 місце», «Зараховано», «Вартість», «Наука (публікації Scopus)», «Наука (цитування Scopus)». Наприклад, якщо ви один раз клікнете на напис «Зараховано», то усі виші розташуються в порядку зменшення кількості зарахованих. Якщо клікнете туди ж ще раз, то ВНЗ відсортуються в порядку збільшення. Наведіть курсор на назви колонок, і ви побачите детальніший опис параметра.

Для того, аби повернутись до початкового стану таблиці, тисніть на кнопку «очистити фільтри».

Пошук за ВНЗ
Пошук за областю

Медіана ЗНО

Вартість контракту, грн

Наведіть мишею на назву колонки, аби побачити деталі. Клікніть на назву колонки, аби відсортувати дані.