Доступність посилання

ТОП новини

Війна не зупиняла українок у вишиванні: хрестиком, низинкою, мережкою, замість голки – риб’яча кістка


Це полотно було вишито у 1949 році в тюрмі на Лонцького
Це полотно було вишито у 1949 році в тюрмі на Лонцького

ЛЬВІВ-ДНІПРО – У Львові в музеї «Тюрма на Лонцького» діє постійна виставка «Кольори молитви», на якій представлені кілька вишиваних речей, які жінки створили в тюремних камерах або ж на засланні у час радянських репресій. Ці речі збереглись у родинах крізь роки неволі, війни, комуністичної заборони.

Втім, історія збереження традиції продовжується і у нинішню російсько-українську війну, коли тисячі українців втратили свої домівки і майно. Жителька Дніпра Тетяна Шарай купила кілька сорочок у жінки, яка була змушена покинути власний дім і виїхала за кордон, а її вишивки могли бути втрачені назавжди.

Невеликі клаптики тканини, на яких вишита переважно релігійна символіка, експонуються в одній із камер музею «Тюрма на Лонцького». У жахливих тюремних умовах у 1940-х роках жінки вирізали невеликі шматки тканини з одягу, а нитки теж виторочували зі своїх суконь, спідниць чи светрів.

Ікона Богоматері з Дитятком вишита на Магадані, 1940–1950-ті роки. Автор невідомий
Ікона Богоматері з Дитятком вишита на Магадані, 1940–1950-ті роки. Автор невідомий

А ось чим вишивали узори у в’язниці, де дуже прискіпливо перевіряли всі речі засуджених, можна лише здогадуватись. Це міг бути дротик, риб’яча кістка, якийсь загострений предмет. Є багато свідчень, що на засланні голкою для вишивання слугувала риб’яча кістка.

Тут є представлені роботи як з тюрми, так і заслання
Ольга Зброжко

«Жінки вишивали Богородицю, Ісуса, ангелів, це все сакральна тематика. Бо люди у молитвах звертались до Бога, це були дуже важкі часи випробування у таборах, в ув’язненні. І люди хотіли себе підтримати, захиститись молитвою до Бога, тому вишивали і з хліба робили вервиці. Промовиста вишивка Матері Божої з написом: «Ой, Маріє, рятуй нас з неволі. Як пам’ятка з «Тюрми на Лонцького». Вона вишита, зроблене мереживо, маленька за розміром, тому що так легко було переховати. Чому сакральна тематика? Тут є представлені роботи як з тюрми, так і заслання», – каже наукова дослідниця музею «Тюрма на Лонцького», історик Ольга Зброжко.

Робота, яку вишила жінка у тюрмі на Лонцького
Робота, яку вишила жінка у тюрмі на Лонцького

Серед експонатів – дві роботи Іванни Кальмук. Вона спершу перебувала в ув’язненні на Лонцького і тут на невеликому шматку тканини вишила квіти і слова – «Коханій матусі». Продовжила роботу вже на засланні. Також збереглася її сорочка, вишита низинкою, з її ініціалами «І.К» і табірний номер 274.

Сорочка Іванни Кальмук, 1952–1955 роки
Сорочка Іванни Кальмук, 1952–1955 роки

Ще одну родинну реліквію приніс у музей музикант із Києва Петро Полтарєв. Його мама була музиканткою. Доля її закинула у Львів.

Вікторія Полтарєва народилася в Ромнах Полтавської області у родині шляхтичів. Полтарєви переїхали у Росію, тодішній Ленінград, втікаючи від сталінських репресій. Але у 1937 році її батька арештували і перевезли у Ромни, де розстріляли. Тоді Вікторія переїхала з Ленінграда у Москву і там навчалась у консерваторії. Радянсько-німецька війна застала її в Єревані, де вона працювала солісткою джазового оркестру.

У 1944 році після навчання в консерваторії її скерували на роботу у Львів, який вже був під радянською владою. Вікторія працювала у львівській філармонії та музичній школі, спілкувалась із відомими львівськими музикантами, не побоялась серед тисяч інших українців прийти на похорон митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, який помер 1 листопада 1944 року.

Полотно, яке вишили ув ’язнені жінки, зокрема і Вікторія Полтарєва. Тюрма на Лонцького, 1945–1946 роки
Полотно, яке вишили ув ’язнені жінки, зокрема і Вікторія Полтарєва. Тюрма на Лонцького, 1945–1946 роки

30 листопада 1945 року НКВС арештував 26-річну музикантку за те, що вона листувалась із закордонними друзями, політичними діячами, музикантами. Майже дев’ять місяців вона перебувала під слідством у тюрмі на Лонцького. У тюремній камері почала вишивати на квадратному полотні. Тут дати: 30 листопада 1945 року – 25 березня 1946 року.

А ще на цій білій тканині збереглася пам’ять про близько 40 ув’язнених жінок, які сиділи в камері разом із музиканткою. Хтось вишив ноти, хтось зробив мережку, відтворив фрагмент узору хрестиком, низинкою, мережкою.

На шматку тканини відтворено багатство української вишивки у різних її техніках. Жінки нитками вишили свої тюремні номери та ініціали.

Ув’язнені жінки не знали, що з ними буде далі, чи будуть живі
Ольга Зброжко

«Ув’язнені жінки не знали, що з ними буде далі, чи будуть живі. Це життя у моменті і навички, які вони мали, передали на цій тканині. Унікальність цих вишитих робіт у тому, що люди перейшли табори, вижили у важких умовах і залишили таку пам’ять. Нам у фонд передали вишивані сорочки дисидента Валентина Мороза. Він завжди одягав їх», – каже Ольга Зброжко.

Три вишиванки дисидента Валентина Мороза
Три вишиванки дисидента Валентина Мороза

Українці рятують вишиванки у час війни з Росією

Деякі родини передають сімейні реліквії у музеї, щоб з ними могли ознайомитись багато людей. А дехто береже кожну річ і передає її з покоління в покоління. Але повномасштабна війна Росії проти України зруйнувала тисячі родинних традицій, цінностей, які згоріли, потонули, були вкрадені ворогом.

Серветка Іванни Кальмук (Столярчук), 1946 рік, тюрма на Лонцького
Серветка Іванни Кальмук (Столярчук), 1946 рік, тюрма на Лонцького

Дніпрянка Тетяна Шарай у перші дні повномасштабної війни, викупила близько двох десятків сорочок у жінки, яка виїздила в евакуацію разом з онуками. Власниця не знала, куди їх подіти й продала за символічну ціну – близько 3 тисяч гривень. На початку війни люди стояли в чергах до банкоматів за грішми й витрачали всі свої кошти на те, щоб зробити запаси продуктів і ліків, ця сума була немала.

У мене багато намист. У перші дні війни я їх позбирала в мішки – і в погріб закопала
Тетяна Шарай

«Це було випадкове знайомство в інтернеті. Знаю тільки, що ця жінка з Полтавщини. Як склалася її подальша доля – невідомо. Каже: «Їдемо з дому, а сорочки залишаються. Або згорять, або розікрадуть». То я і викупила. Сорочки там – не тільки полтавські, є й черкаські. А стан – різний. Колекцією це не назвеш. Колекція – це коли ставлення відповідне, а це… Було то й було. Реліквія – це коли реліквія. А коли під курчат підстеляють вишиті речі нащадки – то вже не реліквія. У мене не було достатньо багато коштів, щоб так розкидатися ними під час війни, я скуповувала ліки для сестри, але вирішила купити ці сорочки. У мене багато намист, які я складала багато років поспіль. У перші дні війни я їх позбирала в мішки – і в погрібі закопала. А сорочки так не закопаєш», – говорить Тетяна Шарай.

Вишиті сорочки з зібрання Тетяни Шарай, Дніпро, 2023 рік
Вишиті сорочки з зібрання Тетяни Шарай, Дніпро, 2023 рік

Тетяна Шарай народилася й виросла на Дніпропетровщині. Вона цікавиться українською автентикою, складає багатошарові намиста, які можна носити з українськими строями. Свою першу вишиванку, розказує жінка, вона придбала кілька років тому в інтернеті.

Сорочка – це те, що єднає, що робить людей впізнаваними: це – свій, це – не свій
Тетяна Шарай

«Конопляна сорочка, вишита, гарна. Років з десять тому купила… А одного разу в театрі ДРАМІКОМ проходив фестиваль української драматургії, на якому була гостею письменниця Марія Матіос, творами якої я захоплююся. На сцені йшла драма «Нація». І я одягла на виставу цю свою сорочку, першу. По завершенні вистави я підійшла до Марії Матіос, хотіла висловити їй слова вдячності. Підходжу – а вона каже: «Пані, дозвольте мені з Вами сфотографуватися?». Обійняла мене… Її зворушив цей стрій. Сорочка – це те, що єднає, що робить людей впізнаваними: це – свій, це – не свій. Для мене це було дивно: не я просила пані Марію сфотографуватися, а вона – мене. Для непублічної людини – а я непублічна людина – це була подія!» – розповіла Тетяна.

Тетяна Шарай з Марією Матіос
Тетяна Шарай з Марією Матіос

Потім були інші сорочки. Зараз в «арсеналі» у жінки – близько 40 вишиванок, кілька рушників і підзорників.

Мені цікаво розглядати ці сорочки, торкатися, перебирати їх, тканини
Тетяна Шарай

«Мені «болять» сорочки, які пошкоджені, зруйновані часом і неналежним зберіганням. Одна сорочка була – така гарна, десь 50-60-і роки минулого сторіччя, але зовсім зруйнована: ніби хтось взяв, поклав на стіл і поцюкав її ножем. Скрізь – по рукавах, по груднині – наскрізні дірочки. Викупила її і переслала одній дуже гарній людині, яка, я точно знаю, оживить її, і буде ця річ ще милувати чиїсь очі і душу. А одну сорочку купила – дуже побита іржею, де вона валялася, мабуть, по горищах… Мені цікаво розглядати ці сорочки, торкатися, перебирати їх, тканини, крій, візерунки я вивчаю по них, а не з книжок», – каже Тетяна Шарай.

Вишиті сорочки з зібрання Тетяни Шарай, Дніпро, 2023 рік
Вишиті сорочки з зібрання Тетяни Шарай, Дніпро, 2023 рік

Тетяна Шарай у валізах, де поскладала сорочки, рушники, немов зберігає чиїсь недоспані ночі, висловлене на полотні українство, сум через покинуті хати і рідну землю, сльози за рідними людьми, за всім тим, що береглося у тисяч родин роками і передавалось із покоління в покоління. Тетяна Шарай хоче, щоб її збірку могли побачити люди. Восени вона мріє представити виставку на одній з локацій у Дніпрі. І вірить, що збережені нею у час війни українські сорочки та рушники залишаться в Україні і будуть частинкою української історії та традиції.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG