Доступність посилання

ТОП новини

ЄС схвалив план операції проти сомалійських піратів


Міністри оборони країн-членів Європейського Союзу сьогодні в Брюсселі схвалили план проведення військово-морської операції проти піратів біля берегів Сомалі.

Міністр оборони Франції, яка головує в ЄС, Ерве Морен повідомив, що початок місії запланований на грудень, і вона «стане першою операцією такого типу в історії ЄС». Первісний мандат місії становить один рік.

За умовами операції, в якій візьмуть участь загалом близько 10 країн, до берегів Сомалі будуть щоразу відправляти від 4 до 6 кораблів, а також по 3–4 літаки морського спостереження.

Вони координуватимуть свої дії з військовими з НАТО та США.

Очолити операцію під назвою «Аталанта» має віце-адмірал британського флоту Філіп Джонз.

Де саме біля узбережжя Сомалі, яке простяглося далеко більш як на 3 тисячі кілометрів, діятиме місія, наразі не повідомляють. Як вважають, ітиметься про Аденську протоку біля півночі Сомалі, де рівень піратства найвищий.

Тим часом у зовсім іншій частині узбережжя Сомалі приблизно на тисячу кілометрів південніше від 25 вересня залишається у піратському полоні українське судно «Фаїна», на якому перебувають також 17 українців.

На борту судна – 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Судно перебуває під наглядом кількох американських кораблів, завдання яких – не допустити вивантаження зброї й техніки на берег.

У понеділок речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич повідомив, що в переговорах про звільнення екіпажу судна «Фаїна» є певний поступ.

XS
SM
MD
LG