Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни ЄС і США занепокоєні поведінкою Москви – опитування


Серед громадян США та країн Євросоюзу – союзників по НАТО – зростає занепокоєння «поведінкою Москви стосовно її сусідів», у зв’язку з чим більшість висловлюється за надання допомоги Україні та Грузії у сфері безпеки з боку ЄС, НАТО та Вашингтона.

Про це свідчать дані опитування на тему «Підтримка лідерства США стрімко зростає в Європі», оприлюднені в розділі, присвяченому Ірану та Росії. Опитування провели в рамках проекту «Трансатлантичні напрями 2009 року», організованого German Marshall Fund (США) і Compagnіa dі San Paolo (Італія).

Зокрема, у звіті зазначається, що «поведінка Москви стосовно її сусідів є предметом дедалі більшого занепокоєння серед громадян країн – союзників по НАТО».

«Найбільше занепокоєні жителі Нідерландів (78%) і США (78% із них 35% «дуже занепокоєні»). Менше занепокоєні болгари (40%)», – ідеться в документі. Але в усіх країнах, зокрема й у Польщі, кількість занепокоєних громадян зросла порівняно з 2008 роком», – мовиться у висновках.

Крім того, згідно з опитуванням, і європейці, і американці висловилися за «здійснення протидії російському впливу».

Опитування проводили у США та 12 європейських країнах – Німеччині, Франції, Великій Британії, Італії, Нідерландах, Польщі, Португалії, Словаччині, Іспанії, Туреччині, Румунії та Болгарії. Були опитані понад 13 тисяч осіб. Опитування проводили телефоном у всіх країнах, окрім Польщі, Словаччини, Туреччини, Болгарії та Румунії, де запитання ставили шляхом особистого інтерв'ю.

Дослідження тривало з 9 червня по 1 липня. У кожній країні опитали щонайменше 1 тисячу чоловіків і жінок старших 18 років. Похибка вибірки – 3%.
XS
SM
MD
LG