Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кравчук змінив ставлення до Росії


Перший всенароднообраний президент України Леонід Кравчук підписав звернення відомих українців до світової спільноти із закликом скликати міжнародну конференцію, щоб надати «реальні» гарантії безпеки Україні.

В ефірі Радіо Свобода Леонід Кравчук пояснив свою позицію тим, що політика Росії щодо України стає жорсткішою.

Раніше, у серпні, в інтерв’ю Радіо Свобода Кравчук закликав президентів України і Росії до порозуміння, а тепер підписав звернення, в якому мовиться, що Кремль вперше за довгі роки «не виключає застосування зброї щодо України».

Кравчук каже, що думати про таку загрозу його змушують останні кроки Росії. Зокрема, його непокоїть ініціатива Кремля спростити використання російських вояків за кордоном. «Достатньо звернутися громадянам Росії, що їх притискають, або військові підрозділи будуть поставлені в якісь важкі умови... А в нас є Крим. У нас там є Чорноморський флот, там є громадяни Росії», – зауважив колишній президент України.

Він вважає «аргументованою» відповідь Президента України Віктора Ющенка на критику російського президента Дмитра Медведєва, який минулого місяця звинуватив українське керівництво в антиросійському курсі.

«Але на це звернення не було жодної реакції. Мої пропозиції, які я говорив вам у серпні, що президенти мають домовитися, російський президент про це навіть і говорити не хоче. То яким чином я мушу дальше діяти?», – сказав Кравчук.

Колишній український лідер хотів би, щоб звернення до світової спільноти захистити Україну підтримали нинішні керівники держави, але не вірить, що це можливо. «Я не бачу можливість, щоб вони всі втрьох, чи вчотирьох, скільки там їх треба, підписали цей документ напередодні президентських виборів, бо на них будуть по різному дивитися люди, – зазначив Леонід Кравчук. – Тут кожен голос для них буде мати вагу значно більшу, ніж вага всієї України. Я знаю з ким маю справу».
XS
SM
MD
LG