Доступність посилання

ТОП новини

Могильов діє за стандартами російської міліції – правозахисник


Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що «кількість смертей у міліції – це стабільна проблема України».

«Усі роки постійно люди чомусь вмирали в райвідділах, або їх там били, або катували, або робили каліками, або ще щось. Це така система. Вона побудована. Дивно, але кримінальний процес у нас був створений ще в 1961 році. Ми живемо відповідно до Кодексу, правових законів, які були створені в 60-их роках, в радянський час. В Концепції цього Кодексу взагалі не було такого поняття, як «виправдовувальний вирок». Тобто, якщо людину уже починали затримувати і переслідувати, розслідувалась кримінальна справа – це все мало закінчуватись обвинуваченням особи. Це абсолютно репресивна система і вона залишилася і зараз, вона абсолютно не змінилася», – переконаний правозахисник.

Більше того, сказав Яворський, зараз новий міністр внутрішніх справ повернувся до іншої системи оцінки роботи міліції, він перейшов знову на оцінку показників розкриття злочинів. «Це означає, що «кров з носа», але вам потрібно розкрити цей злочин. А скоювала його людина чи не скоювала, несуттєво. Людина повинна сидіти в тюрмі. І все».

За словами Яворського, «пан Могильов точно діє за стандартами російської міліції, які були напрацьовані ще радянською міліцією...».

Кажучи про СБУ, то, вважає правозахисник, «Хорошковський діє в контексті ФСБ, тобто він будує насправді ФСБ. Тому що, якщо раніше була ідея – робити Службу безпеки України, яка не займається слідством, яка розкриває архіви і більш-менш демократичну Службу розвідки, то те, що зараз робиться з СБУ, – це розслідувальний орган, це ФСБ фактично».

«Коли влада стає недемократичною, коли вона порушує масово права людини, то в такий момент народ повинен мати право на повстання і скинути таку недемократичну владу. Це конституційний принцип, достатньо розвинений в європейській системі», – заявив Яворський. За його словами, такий Закон був розроблений правозахисниками ще роки чотири тому.
XS
SM
MD
LG