Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають Януковича зупинити наступ на свободу преси


Міжнародний інститут преси звернувся в вівторок із відкритим листом до Президента України, закликаючи Віктора Януковича звернути увагу на погіршення стану свободи преси в Україні за останні півроку, якраз відколи він обійняв найвищу посаду. Це, за словами правозахисників, викликає занепокоєння.

Найдавніша в світі всесвітня організація захисту свободи преси, членами якої є провідні світові засоби інформації, звертає увагу на зростання кількості нападів на журналістів в Україні і на клімат безкарності.

Повідомлення про листа до Януковича на сайті Міжнародного інституту преси містить посилання на низку відеозаписів нападів українських правоохоронців на журналістів.

Серед них – напад «Беркуту» на журналіста «Нового каналу», який намагався висвітлити акцію з назвою «Волинська різанина» в Києві в квітні, напад Управління держохорони на журналіста телеканалу «СТБ» в червні чи квітневий напад представників міліції на журналістів газети «Експрес» на Львівщині.

Однією з головних причин для занепокоєння міжнародних захисників свободи преси були й намагання через суд скасувати надання частот телеканалам «ТВі» та «5 каналові».

У листі до Януковича правозахисники звертають увагу також на «очевидне розмивання межі між виконанням обов’язків на урядовій посаді і власництвом на приватний засіб інформації», маючи на увазі Валерія Хорошковського, одного з найбагатших людей України, який очолює Службу безпеки і водночас є власником медійної групи «Інтер», за позовом однієї з компаній якої позбавляли частот «ТВі» і «5 канал».

Вони закликали Президента України домогтися, зокрема, щоб нападників на журналістів встановили і притягли до відповідальності.

Як заявила нинішній керівник Міжнародного інституту преси Алісон Бетел МакКензі, правозахисники сподіваються, що Віктор Янукович візьме до уваги їхнє занепокоєння і вживе заходів.

«Після кількох років поступу в галузі свободи преси Україна нині ризикує втратити ці здобутки і знову сповзти у клімат залякування, що характеризується відсутністю незалежних новин», – попередила керівник Міжнародного інституту преси.
XS
SM
MD
LG