Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині вшановують поета-дисидента Сокульського


Сьогодні у Дніпропетровську відбулися літературні читання, присвячені 70-річчю з дня народження українського поета-дисидента, уродженця краю Івана Сокульського.

Захід провели на факультеті української філології і мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету, того самого, з якого свого часу Івана Сокульського виключили через «неблагонадійність».

Друзі поета, місцеві літературознавці, музейники, студенти згадували Івана Сокульського як поета, патріота, талановиту особистість і просто людину.

Нове прочитання листів Сокульського і його поезій знайшло відображення у виставі «Мед у камені», яку поставили студенти.

Вдова поета Орина Сокульська не тільки поділилася з учасниками читань спогадами про чоловіка, а й презентувала нещодавно видану збірку його маловідомих творів. Вірші поета, представлені колись у самвидавівському часописі «Пороги», наразі дружина упорядкувала і видрукувала окремою книгою.

Крім того, до ювілею поета Орина Сокульська підготувала репринтне видання №2 і №5 часопису «Пороги».

«Я щаслива людина, тому що поруч зі мною був Іван Григорович. І це не перебільшення. Я про нього говорю як про чоловіка, як друга, як митця, якого я збагнула вже після того, коли він відійшов у вічність. Адже коли людина поруч, у суєті суєт, не завжди можеш так відчути, збагнути», – сказала Орина Сокульська.

Іван Сокульський – громадсько-політичний діяч, дніпропетровський поет-«шістдесятник», правозахисник, член Української Гельсінської групи, у якого за плечима було майже два десятиліття радянських концтаборів.

Сокульський був одним із авторів відомого «Листа творчої молоді Дніпропетровська», в якому висловлювався протест проти політики русифікації в Україні та переслідування інтелігенції. Після того, як «Лист» оприлюднили закордонні ЗМІ, поета арештували й засудили до ув’язнення.

Повернувшись додому наприкінці 1980-их, він був одним із засновників дніпропетровських обласних організацій Товариства української мови імені Тараса Шевченка та «Меморіалу». Похований у Дніпропетровську.
XS
SM
MD
LG