Доступність посилання

ТОП новини

Середземноморську дієту внесли в спадщину ЮНЕСКО


Дієта країн Середземномор’я офіційно визнана культурною нематеріальною спадщиною людства. Рішення про це ухвалив комітет організації ЮНЕСКО на зібранні в столиці Кенії Найробі 16 листопада, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

До переліку середземноморського типу харчування зараховані національні кухні Італії, Франції, Іспанії, Греції та Марокко.

Середземноморська дієта базується на простих стравах, до складу яких входять зернові та бобові, овочі і фрукти, риба, оливкова олія та вино. Основний принцип – вживати продукти під час їхнього сезону.

В Італії вважають, що визнання ЮНЕСКО – додатковий стимул для розвитку сільського господарства, і це сприятиме також популяризації гастрономічного туризму в країні.

Численні дослідження фахівців підтверджують, що середземноморське харчування – найкращий засіб для запобігання серцево-судинним і онкологічним захворюванням. За висновками науковців, люди, які дотримуються цієї дієти, на 10 відсотків більше захищені від передчасної смерті.

Вперше термін «середземноморська дієта» запровадив американський учений Ансель Кейс. Лікар-епідеміолог понад 40 років працював на Апеннінах і описав феномен довголіття жителів Середземномор’я завдяки їхньому харчуванню.
XS
SM
MD
LG