Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС співпрацюватимуть із Україною в енергетиці


Сполучені Штати Америки і Європейський Союз домовилися в п’ятницю тісніше співпрацювати з Україною, щоб прискорити лібералізацію її енергетичного ринку і заохотити до нових інвестицій в українську енергетичну галузь.

Під час засідання Енергетичної ради США – ЄС у Лісабоні, яке відбулося в кулуарах саміту НАТО, державний секретар США Гілларі Клінтон і верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон дійшли згоди, що Україні треба зробити ще багато, щоб модернізувати свою енергетичну інфраструктуру, в першу чергу транзитні трубопроводи.

Як мовиться в їхній заяві, США і ЄС радо зустріли перші кроки України до реформування її енергетичного ринку, серед яких були ухвалення закону про ринок природного газу, приведення внутрішніх цін на газ у відповідність до ринкових умов і підписання протоколу про приєднання до Енергетичного співтовариства.

Робоча група Енергетичної ради США – ЄС відтак отримала завдання допомогти Україні здійснити низку завдань. Серед них – поліпшення інвестиційного клімату, модернізація газотранспортної системи, фінансова реструктуризація і приведення до прозорої діяльності «Нафтогазу України» та втілення енергоощадних заходів і використання відновлюваних джерел енергії.

Таким чином США і ЄС хочуть домогтися подальшого поступу у втіленні Спільної декларації про модернізацію української ГТС, яку підписали в березні 2009 року в Брюсселі Європейська комісія, Україна та міжнародні фінансові інституції.

Створення стабільнішого, прозорішого і ефективнішого енергетичного ринку в Україні, чого прагнуть США і ЄС, є частиною стратегії Євросоюзу в галузі енергетичної безпеки, яка має на меті гарантувати надійну роботу мереж постачання енергоносіїв до ЄС у країнах Східної Європи.

Енергетичні питання будуть одним із пунктів, які обговорюватимуть на саміті ЄС – Україна в понеділок у Брюсселі.

Тим часом у Києві Президент Віктор Янукович вніс у п’ятницю на розгляд Верховної Ради проект закону «Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства».

Він має на меті надати чинності приєднанню України до цієї міжнародної спільноти, протокол про яке підписали в вересні минулого року.

Як мовиться в повідомленні про це прес-служби Президента, впровадження норм європейського енергетичного законодавства сприятиме розширенню доступу українських експортерів до енергетичних ринків країн Європи, надасть можливість прямого виходу на кінцевих споживачів, дозволить уникнути посередницьких послуг, створить ринкові умови в енергетичному секторі економіки, які сприятимуть залученню інвестицій для розширення можливостей та удосконалення наявної енергетичної інфраструктури, сприятиме подальшому розвиткові та інтеграції українських енергетичних мереж до європейської системи.
XS
SM
MD
LG