Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі пройшло «союзне віче» любителів СРСР


Активісти громадсько-політичних сил, які жалкують про розпад Радянського Союзу, провели мітинг у Сімферополі з нагоди 20-ї річниці проведення референдуму щодо збереження СРСР.

У мітингу в суботу взяли участь прихильники Прогресивної соціалістичної партії України, Компартії робітників і селян, партії «Київська Русь» і організації «Російське віче» під червоними прапорами й гаслами за СРСР і проти США, повідомляє агентство «УНІАН».

Учасники мітингу заявили про створення координаційної ради у складі лідерів КПРС, ПСПУ, «Російського віча» і «Київської Русі».

Головним завданням «Союзного віча» є «об’єднання і координація зусиль усіх громадсько-політичних сил, що відстоюють єдність східнослов’янської цивілізації і захищають право східнослов’янських народів на самостійний розвиток», мовиться в резолюції акції.

Кількість її учасників організатори оцінили в більш як дві тисячі осіб, міліція – в майже тисячу.

17 березня 1991 року в 8 з 15 тодішніх республік СРСР відбувся референдум про його «збереження» як «оновленої федерації» республік (іще в одній, у Казахстані, це питання замінили на збереження «союзу рівноправних суверенних держав»; у 6 республіках референдум не проводили). Україна дала на цьому єдиному радянському референдумі найнижчий відсоток голосів «за» – трохи більше як 70 відсотків. При цьому в Україні одночасно голосували й щодо додаткового питання, що Україна могла б бути в складі СРСР тільки на засадах Декларації про державний суверенітет.

1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі понад 90 відсотків його учасників висловилися на підтримку Акту проголошення незалежності України.
XS
SM
MD
LG