Доступність посилання

ТОП новини

Рада схвалила пропоновану КПУ заяву до річниці Нюрнберзького трибуналу


Верховна Рада України ухвалила постанову «Про Заяву Верховної Ради України «До 65 річниці Нюрнберзького трибуналу над фашистськими злочинцями». За таке дане рішення проголосували 233 із 375 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Проект постанови був внесений на розгляд парламенту лідером фракції КПУ Петром Симоненком і перший раз не був підтриманий в сесійній залі, оскільки набрав лише 221 голос на підтримку із 226, але потім під час повторного голосування проект постанови схвалили.

«Верховна Рада України привертає увагу української громадськості та світової спільноти до того, що останнім часом певні політичні сили в Україні та міжнародних парламентських структурах роблять активні спроби, спрямовані на перегляд висновків Нюрнберзького трибуналу, спотворення і приниження його історичної ролі. Цим, по суті, піддаються ревізії підсумки Другої світової війни. Аморальними є намагання покласти на СРСР рівну з гітлерівською Німеччиною відповідальність за її розв`язання і тим самим виправдати нацистів, їх пособників за вчинені страхітливі злочини проти людства», – йдеться в заяві.

Крім того, в документі зазначається, що Верховна Рада України висловлює стурбованість і «рішуче протестує проти спроб окремих політиків, громадських діячів, політичних організацій і рухів у нашій країні реабілітувати і навіть героїзувати колабораціоністів – пособників гітлерівців, виправдати їх злодіяння».

Також в заяві мовиться, що Верховна Рада України підтримує ухвалену 16 листопада 2010 Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН Резолюцію «Неприпустимість певних видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов’язаної з ними нетерпимості», в якій містяться прямі посилання на Статут і Вирок Трибуналу.

Рада закликає парламенти держав світу підтримати згадану Резолюцію під час голосування на пленарному засіданні 65-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.
XS
SM
MD
LG