Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді владні консерватори здобувають більшість на виборах


У Канаді Консервативна партія нинішнього прем’єр-міністра Стівена Гарпера, як виглядає за даними попередніх результатів парламентських виборів, здобула більшість місць у Палаті громад канадського парламенту – 167 із 308. Таким чином, вона зможе самостійно сформувати правий уряд більшості.

Голоси лівих виборців цього разу поділилися: досі інша з двох найпотужніших канадських партій, Ліберальна, втратила більш як половину місць і стає в новому парламенті третьою. Другою ж буде ще одна лівоцентристська Нова демократична партія.

Значних втрат зазнав сепаратистський Квебекський блок, який виступає за незалежність переважно французькомовної провінції Квебек – він отримує тільки 4 місця порівняно з 47 у попередньому парламенті.

При цьому в виборах, що відбуваються за мажоритарним принципом, програли в своїх округах і не пройшли до парламенту голови Ліберальної партії і Квебекського блоку.

Також уперше до Палати представників пройшла Зелена партія, яка здобуває одне місце.

Ці результати ще не остаточні; затверджені результати мають оголосити не пізніше як через три тижні після виборів.

Консервативна партія на чолі зі Стівеном Гарпером отримувала найбільше голосів і на двох попередніх виборах, 2008 і 2006 року, але тоді не мала понад половини місць у Палаті представників і формувала уряд меншості.
XS
SM
MD
LG