Доступність посилання

ТОП новини

Янукович привітав із Днем Перемоги і згадав про День пам’яті


Президент Віктор Янукович напередодні Дня Перемоги 9 травня привітав із цим святом у неділю весь український народ, і насамперед ветеранів, як мовиться в вітанні, Великої Вітчизняної війни.

Водночас цього ж дня оприлюднено і звернення Віктора Януковича у зв’язку з відзначенням Днів пам’яті та примирення, вшановувати які Генеральна асамблея ООН рекомендує 8 або/і 9 травня.

«Усім нам треба пам’ятати невимовно страшні цифри статистики: втрати України у Другій світовій війні оцінюються більш ніж у 10 мільйонів життів. Цей скорботний перелік і донині неповний», – мовиться, зокрема, у зверненні.

Президент також заявляє в ньому, що Україна відкрита для активної співпраці на рівноправних засадах, для повномасштабної участі в нинішніх програмах забезпечення стабільності та безпеки і готова долучитися до нових міжнародних мирних ініціатив.

День Перемоги в Україні і низці головно післярадянських країн святкують на вшанування річниці перемоги над нацистською Німеччиною 9 травня.

Більшість країн світу, які святкують перемогу над нацистською Німеччиною в Другій світовій війні, роблять це 8 травня.

Саме 8 травня 1945 року по 11-й годині вечора набував чинності акт про повну і безумовну капітуляцію Німеччини, підписаний у Реймсі у Франції напередодні, в ніч на 7 травня, тому у світі святкують перемогу саме цього дня.

Але в Москві були невдоволені, що з радянського боку капітуляцію підписав представник, який не мав формальних повноважень. Тому на наполягання СРСР пізно ввечері 8 травня 1945 року за центральноєвропейським часом під Берліном було влаштовано ще одне підписання акту про капітуляцію з практично тим самим текстом. Цей документ датований 8 травня.

На цю хвилю, за однією з версій, через різницю в часі в Москві вже було за північ і настало 9 травня. За іншою версією, власне підписання другого акту про капітуляцію відбулося фактично вже по півночі на 9 травня й за місцевим часом, коли ця капітуляція вже настала відповідно до першого акту.

Відтак у колишньому СРСР і тодішніх соціалістичних країнах, а тепер в Україні, Росії й низці інших післярадянських держав День Перемоги в так званій «Великій Вітчизняній війні», як називають участь СРСР у Другій світовій, відзначають 9 травня.

Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією від 22 листопада 2004 року проголосила обидва дні, 8 і 9 травня, днями пам’яті і примирення як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

У європейських країнах 9 травня святкують День Європи. В Україні, яка заявляє про прагнення інтеграції з ЄС, відзначення Дня Європи переносять на інші дати.
XS
SM
MD
LG