Доступність посилання

ТОП новини

Унікальну ікону Богоматері у вишиванці презентували у Дніпропетровську


У середу колекція живопису Дніпропетровського художнього музею, одного з найстаріших в Україні, поповнилась унікальною іконою Божої Матері у вишиванці, розшитій квітами петриківського розпису.

До фондів музею ікону передав відомий художник Микола Малишко. Фахівці музею називають цю подію непересічною, адже, як вони вважають, «зображення Богоматері у вишиванці та ще й з петриківськими розписами» – велика рідкість.

Як розповідають дослідники, у фондах музею є схожа ікона – Христос Вседержитель у вишиванці. Ікона Богоматері – парна до неї. За висновками фахівців, саме такими парними іконами в давнину батьки благословляли молодят на шлюб.

Обидві ікони фахівці датують кінцем XVIII-початком ХІХ століть. Унікальність цих творів, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода із Дніпропетровська, в тому, що за тим, як на них зображено Христа і Богоматір, відразу можна визначити, звідки вони походять: квіти на хітонах нагадують петриківські візерунки.

Обидві ікони походять із церкви у Присамар’ї, закритої за радянських часів. Подробиці історії написання цих ікон дослідникам ще належить з’ясувати.
XS
SM
MD
LG