Доступність посилання

ТОП новини

Рішення КСУ про прапор треба «безумовно» виконувати – Литвин


Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав не політизувати рішення Конституційного Суду щодо червоного прапора.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалові «Рада».

При цьому спікер наголосив на неприпустимості політизації цього питання.

На його думку, рішення суду належить сприймати спокійно. Рішення не підлягає оскарженню, а підлягає безумовному виконанню, щоб не допустити чергових сутичок і провокацій, заявив Литвин.

Використання Прапора Перемоги під час офіційних заходів разом із Державним прапором України суперечить Конституції. Відповідне рішення Конституційного Суду України за зверненням народного депутата Юрія Костенка оприлюднене сьогодні.

Як зазначається у рішенні суду, положеннями Конституції України визначено вичерпний перелік державних символів України, до яких належать Державний прапор, Герб, Гімн.

У своєму рішенні суд посилається на те, що Прапор Перемоги є лише символом перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, але не державним.

Також Конституційний Суд звертає увагу, що, відповідно до положень Конституції, положення щодо використання державної символіки під час офіційних заходів ухвалює не менш як дві третини від загального складу депутатів Верховної Ради. Натомість зміни від 21 квітня до Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги» ухвалювалися меншою кількістю депутатів, ніж визначено, отже, була порушена процедура.

Виходячи з викладеного, суд вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції України, положення абзацу 6 статті 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» від 20 квітня 2000 року щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги».

У рішенні також зазначається, що визнані неконституційними положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення, яке є обов’язковим до виконання на всій території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Рішення датоване 16 червня 2011 року.

Згаданий абзац зміненого закону передбачав «офіційний підйом у День Перемоги копій Прапора Перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд з Державним Прапором України».

Водночас у зміненому законі залишилися чинними інші внесені Верховною Радою 21 квітня і схвалені Президентом 20 травня пункти, що стосуються прапора Перемоги.

Це, по-перше, використання його копій під час святкування Дня Перемоги 9 травня біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата і Невідомого матроса.

Іще одна залишена чинною можливість – «суспільне використання» копій Прапора Перемоги під час урочистих заходів, присвячених Дневі Перемоги, які здійснюються, зокрема, й органами державної влади чи органами місцевого самоврядування. Таке використання передбачене не тільки в День Перемоги, а й в інші дні, пов’язані з подіями «Великої Вітчизняної війни», тобто «дні визволення та дні оборони населених пунктів від німецько-фашистських загарбників».

XS
SM
MD
LG