Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук: Янукович хоче змінити Конституцію, бо нинішня нелегітимна


Леонід Кравчук, колишній Президент, а нині голова науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, заявив у суботу в ефірі Радіо Свобода, що нинішній Президент Віктор Янукович «погоджується з висновком Венеціанської комісії про те, що чинна Конституція не є легітимною», і для того, щоб повернутися в правове поле, він хоче, щоб до Конституції були внесені зміни.

«Таким чином на сьогодні Президент сам зацікавлений. Сьогодні всі ці оцінки свідчать, що Президент є на боці Конституційної асамблеї і що він хоче, щоб такі зміни були внесені і Конституція України була поставлена в легітимне правове поле та не було жодних претензій сьогодні і всередині України, і за межами України, що ми управляємо державою, не маючи справді легітимної Конституції», – сказав Кравчук.

За його словами, члени, в якій він головує, і наукова група, яка працює в Інституті держави і права імені Корецького, роблять висновок, що необхідно внести в текст Конституції системні зміни.

Ідеться, серед іншого, про розділи про місцеве самоврядування, повноваження, контроль за виконанням Конституції, про права, свободи і гарантії цих прав і свобод, про відповідальність за порушення концептуальних речей.

«Тобто йдеться про те, що текст Конституції від «а» до «я» буде переглянутий», – наголосив Кравчук.

Він прогнозує, що текст змін до Конституції ухвалюватиме вже новий склад Верховної Ради, бо його не встигнуть підготувати за каденції нинішнього скликання.

При цьому він додав, що очолювана ним науково-експертна група не перебирає на себе повноважень Верховної Ради. «Ми готуємо лише текст змін, який буде переданий Президентові України. Президент України, як суб’єкт законодавчої ініціативи, передає його до Верховної Ради, і Верховна Рада ухвалює або не ухвалює підготовлений нами текст змін до Конституції», – сказав Леонід Кравчук, колишній Президент, а нині голова науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, в ефірі Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG