Доступність посилання

ТОП новини

Рада скасувала обов’язковий техогляд приватних легкових автомобілів


Верховна Рада скасувала обов’язковий техогляд для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. За прийняття в цілому відповідного законопроекту проголосували 262 депутати за мінімально необхідних 226.

Ухвалений закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про усунення надмірного державного регулювання в сфері автомобільних перевезень» передбачає, що транспортні засоби, які беруть участь у дорожньому русі і зареєстровані в підрозділах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, підлягають обов'язковому технічному контролю.

При цьому, відповідно до документа, обов’язковому техконтролю не підлягають легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, причепи та напівпричепи до них – крім автомобілів таксі й тих, які використовують в комерційних цілях, мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби незалежно від терміну експлуатації.

Також такому контролю не підлягають легкові автомобілі, які використовують в комерційних цілях, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни і причепи до них з терміном експлуатації до 2 років.

Закон також визначає, що обов’язковий технконтроль транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану, а саме стану систем гальмового та рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, світлопропускання скла, інших елементів у частині, яка безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Документом передбачено, що обов’язковий технічний контроль транспортних засобів здійснюватимуть суб’єкти, які мають у власності або користуванні необхідне для цього обладнання.

Закон набуває чинності за 30 днів від дня його опублікування.
XS
SM
MD
LG