Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині відзначають 450-річчя Пересопницького Євангелія


Президент України Віктор Янукович
На Рівненщині у селі Пересопниця сьогодні відзначають 450-річчя Пересопницького Євангелія, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

До ювілею приурочені офіційне відкриття культурно-археологічного комплексу і пішохідного туристичного маршруту «Пересопниця», міжнародний фестиваль духовної музики «Блага вість Пересопниці», відкриття старовинної садиби, а також пересопницькі читання науковців і краєзнавців.

На святкування прибув Президент Віктор Янукович. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, опозиція зустріла його пікетами та вигуками на кшталт «Ні диктатурі та репресіям в Україні!», «Януковичу, пора братися за своїх!». Мітингувальники також обурювалися, що правоохоронці не допустили ані їх, ані місцеве населення на територію комплексу, допоки звідти не вийшов Президент.

450-річчя Пересопницького Євангеліz

x
450-річчя Пересопницького Євангелія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Під час відкриття нового приміщення музею Віктор Янукович подякував усім, хто долучився до відродження історії Пересопницького Євангелія, «до повернення нашого духовного символу українського народу, я сказав би, до свідомості всіх громадян, які до цього ще не знали про це Євангеліє». «Я переконаний, що вкладати кошти в духовність, культуру, розвиток нашої країни – це благородна справа», – додав Президент.

Освячення культурно-археологічного комплексу не відбулося – через суперечки з цього приводу між представниками Українських православних церков Київського і Московського патріархатів.

Пересопницьке Євангеліє – рукописна пам’ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI століття, один із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія. На Пересопницькому Євангелії присягають українські Президенти.
XS
SM
MD
LG