Доступність посилання

ТОП новини

Всеукраїнський фестиваль гончарів проходить у Дніпропетровську


У неділю в Дніпропетровську в рамках 3-го музейного фестивалю відкрилося всеукраїнське фольклорне свято просто неба «Гончарне коло».

На площі біля Національного історичного музею імені Яворницького музейники зібрали провідних гончарів із різних куточків України, зокрема з сіл, славних своїми гончарними традиціями і оригінальними технологіями, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Дніпропетровщину представляють майстри Сергій Пелих, Сергій Горбань, Олег Волков, Ігор Сухін та інші.

Протягом свята вони покажуть свої найкращі вироби, дадуть майстер-класи з ліплення та випалювання посуду. Прямо біля музею організатори спеціально до свята виклали діючу гончарну піч.

За словами музейників, гончарство належить до тих винаходів людства, які, залишили глибокий слід в історії культури та суспільства.

«У найдавніших легендах багатьох народів в ролі перших гончарів виступають виключно боги. В українських легендах гончар – це зазвичай чаклун, характерник. Саме слово «гончар», за деякими версіями, поділяється на дві частини горн- і -чар, тобто чарівник, що чаклує біля горну», – зауважив старший науковий співробітник музею Алла Москалець.

Цього року вперше на фестивалі є і літературна сцена. Молоді поети читають свої твори просто неба, біля кам’яних «баб». Свято завершиться ввечері випалюванням глиняних виробів та вогняним дійством фаєр-шоу-театру.
XS
SM
MD
LG