Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові мітингують за незалежність Палестини


Харків, 23 вересня 2011 року
Близько 300 представників палестинської діаспори вийшли на площу Свободи у Харкові із вимогою визнати незалежність їхнього краю.

Представник палестинської діаспори Харкова Хамза Самір розповів Радіо Свобода, що акція присвячена сьогоднішньому виступу глави Палестинської адміністрації Махмуда Аббаса на сесії Генеральної асамблеї ООН, де він має намір подати заявку на вступ Палестини до цієї організації.

«Ми підтримуємо нашого лідера в ООН. Незабаром він має там виступити... – сказав палестинець Хамза Самір. – Ми вимагаємо від міжнародної спільноти визнати нас як народ Палестини. Ми маємо право жити на нашій землі, яка окупована з 1967 року ізраїльтянами, і створити власну незалежну державу і власний уряд».

Виступ Махмуда Аббаса на сесії Генасамблеї ООН має відбутися сьогодні о 19:30 за київським часом. Палестинська влада домагається визнання державної незалежності свого краю. Утім, голосування з цього питання, як прогнозують оглядачі, може відбутись наприкінці дебатів Генасамблеї, які пройдуть 27 вересня.

Україна поки не визначилась зі своєю позицією під час голосування, заявив днями прес-секретар українського МЗС Олександр Дикусаров. Він також зазначив, що «Україна послідовно підтримує право палестинців на самовизначення і створення в майбутньому незалежної палестинської держави, яка співіснувала б у мирі й безпеці з Ізраїлем». Але при цьому речник МЗС наголосив: «Ми переконані, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту можна досягти лише шляхом переговорів…».

Росія тим часом заявила, що підтримає палестинську незалежність. Проти цього категорично виступає Ізраїль. Сполучені Штати Америки, швидше всього, також голосуватимуть проти.

Палестинці вже односторонньо проголошували свою державність 1988 року, і відтоді цю віртуальну палестинську державу, якої ще не існує в дійсності, в тій чи іншій формі визнали понад 120 країн – понад дві третини членів ООН. Але її досі не визнає Організація Об'єднаних Націй.
XS
SM
MD
LG