Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові вимагали припинити наступ на свободу слова


Громадськість Харкова проти утисків журналістів і наступу на свободу слова, 23 вересня 2011 року
Кілька десятків активістів громадських організацій та студенти вийшли сьогодні на майдан Свободи, щоб висловити протест проти наступу на свободу слова у Харкові.

Приводом для акції стало припинення мовлення трьох опозиційних телекомпаній – АТН, ФОРА та АТВК.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, стоячи навпроти будівлі Харківської облдержадмінстрації, мітингувальники вигукували: «Ми хочемо бачити правду!», а потім влаштували театралізовану акцію, під час якої спробували показати, як чиновники не дають журналістам доносити до людей правду. Вони надягли на обличчя пакети для сміття, таким чином намагаючись пояснити, що закриваючи журналістам рота, влада закриває глядачам очі.

«Ми намагалися влаштувати такий невеличкий перфоманс, який можливо трошечки більше покаже, що не тільки журналісти, а й кожен пересічний харків’янин розуміє, чого його позбавили. Бо насправді журналістам закривають рота, нам закривають очі, ми позбавляємося права вибору взагалі, на жаль», – розповіла одна з організаторів акції Вікторія Черевко.

Більше тижня тому з ефіру в Харкові зникли три місцеві телекомпанії. Їх керівництво звинувачує у причетності до припинення мовлення міського голову Геннадія Кернеса. Сам Кернес вимагає вибачень за ці обвинувачення, переконуючи, що в ситуації, що виникла, винні власники телекомпаній. Керівництво АТН, ФОРИ та АТВК тим часом подало скаргу у прокуратуру.

Розібратися у ситуації навколо АТН напередодні Кабінету Міністрів та Генеральній Прокуратурі доручив Президент Віктор Янукович. А представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала українську владу відновити «плюралізм ЗМІ у Харкові», дозволивши повернути в ефір АТН.
XS
SM
MD
LG