Доступність посилання

ТОП новини

В Януковича розглядають три варіанти зміни законодавства для звільнення Тимошенко – ЗМІ


В Адміністрації Президента України розглядають три варіанти зміни законодавства для звільнення з-під арешту колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Як пише газета «Дзеркало тижня. Україна» 24 вересня, підготовлено три відповідні законопроекти. Перший (авторства народних депутатів Віктора Швеця й В’ячеслав Кириленка) припускає витяг із ст. 365 КК, яка передбачає кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень.

Другий проект, за даними видання, з’явився з подачі соратників Арсенія Яценюка. Він пропонує вважати перевищення влади або службових повноважень правопорушенням, але не карним, а лише адміністративним.

Нарешті, творці третього проекту (Іван Кириленко й Володимир Мойсик) рекомендують змінити суб’єктність. Тобто, не вилучати з Кримінального кодексу ст. 365, а підправити ст. 364, уточнивши, хто саме підпадає під визначення «посадові особи». Відповідно до Закону «Про Кабінет Міністрів», члени уряду є не держслужбовцями, а політичними діячами. І за свої діяння, за логікою, мають нести не карну, а політичну відповідальність. Якщо, зрозуміло, не вчинили очевидного карного злочину. За словами авторів цього, ймовірно, найперспективнішого проекту Кримінального кодексу і закон про Кабмін слід привести у відповідність, позбавивши політичних діячів загрози карного переслідування за політичні діяння.

«Саме цей документ нині є предметом найбільш пильного вивчення Банкової. Але гарантувати, що в прагматичні міркування не втрутиться ще якийсь ірраціональний фактор, не може ніхто», – зазначає видання.
XS
SM
MD
LG