Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат: чому екс-прем’єр Тимошенко за ґратами?


«Європейська перспектива України – це не лише економіка, а й політика і демократичні стандарти. І коли так відбувається, що колишній Прем’єр-міністр знаходиться за ґратами, в тюрмі, це, звичайно, цікаво всім. Чому? Що сталося? Такі питання дуже часто ставлять депутати в Європарламенті. Усім цікаво, чому колишній Прем’єр-міністр, в принципі без корупційних проблем, сидить в тюрмі», – заявив Павел Коваль, депутат Європарламенту, голова Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна» в ефірі Радіо Свобода у суботу.

Торкаючись інших питань, Коваль відзначив, що «останні півроку у сенсі економіки, особливо в контексті переговорів про асоціацію, все йшло успішніше, ніж до цього».

«Але що стосується стандартів виборів (від виборів до самого правління), то я так скажу: вони не виходять», – наголосив він.

Коваль конкретніше заторкнув питання угоди про асоціацію з ЄС.

«Я думаю, що для розвитку Євросоюзу на Сході, для євроінтеграційного шляху України найважливіше уже зараз парафувати договір (про асоціацію – ред.), якщо, звичайно, Україна хоче йти до Європи, в Євросоюз», – скаазв євродепутат.

«Серйозно кажучи, в польській угоді про асоціацію в 1991 році також не було європейської перспективи. І польський міністр закордонних справ додав односторонню декларацію, в якій написав, що Польща очікує, що отримає повне членство в Євросоюзі. Я б хотів, звичайно, щоб була гарантія членства для України», – сказав Коваль.

За його словами, «якщо ми хочемо від України, щоб вона зробила дуже серйозні реформи, перспектива членства має бути. Тому що ніяка влада не зможе зробити серйозних реформ, якщо не може сказати відкрито українським громадянам, що, врешті-решт, вони можуть отримати такі ж можливості жити в Європі. Це, звичайно, моя особиста позиція, але вона не набагато відрізняється від офіційної польської позиції. Я не маю сьогодні повноважень, щоб сказати офіційну польську позицію. Але для мене очевидно, це витікає з того, що відбувалося в Польщі, коли ми вирішили іти в Євросоюз. Якщо хтось хоче відразу асоціюватися, потім ввійти повністю в Євросоюз, повинен зробити багато серйозних реформ. Я знаю, що сьогодні громадяни України в принципі не розуміють, що це означає, але, врешті-решт, будуть питати».

«Договір про асоціацію Польща підписувала в 1991 році, але в Євросоюз увійшла через 13 років після того. Це дуже складний процес. Але треба навіть підкреслити, що польський договір про асоціацію не йшов так глибоко, як договір про асоціацію в Україні. Ви знаєте, в принципі ця економічна частина договору про асоціацію є вже як членство. Я маю на увазі договір про зону вільної торгівлі», – сказав Коваль.

«Договір про зону вільної торгівлі йде дуже глибоко, тому, я думаю, що всі українці повинні розуміти, що за цим будуть іти серйозні реформи. Так як серйозні реформи будуть іти в цьому процесі щодо безвізового режиму. Я думаю, для всіх це має бути очевидним. Але це лише перший крок», – сказав в ефірі Радіо Свобода Павел Коваль.

Повністю розмову читайте у неділю, 9 жовтня, на сайті www.radiosvoboda.org
XS
SM
MD
LG