Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ завершило тендери на закупівлю необхідних медикаментів – міністр


В Україні завершилися майже всі торги щодо необхідних медикаментів. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко.

«На сьогодні завершилися вже майже всі торги щодо медикаментів. Ще лишилися тендери на закупівлю машин швидкої допомоги для пілотних регіонів, оскільки була скарга в Антимонопольний комітет. Але ми довели свою правоту у цій справі і найближчим часом торги відбудуться», – розповів міністр.

«За моєю останньою інформацією, на склади «Укрвакцини» вже надійшла вакцина для профілактики гепатиту Б і в найближчі тижні її розвезуть у регіони. Якщо говорити про БЦЖ, цього року ми переглянули календар щеплень, і, що найголовніше, дозволили брати участь у наших торгах всім зареєстрованим виробникам вакцин», – додав Олександр Аніщенко.

Міністр також зазначив, що причиною дефіциту зокрема стали нові правила проведення тендерів, згідно з новим законом про закупівлю ліків за бюджетні кошти. «У попередній редакції мої колеги мали можливість на початку року до проведення торгів, які займають певний час, закупити необхідні ліки, зокрема вакцини, у тих постачальників, які займалися цим у попередній рік. У новій редакції нас цього позбавили», – наголосив він.

Міністр розповів, що незабаром після того, як він обійняв посаду голови МОЗ, була здійснена ревізія залишків у державних закупівлях. «Під час ревізії ми з’ясували, що у нас критичні залишки ліків для хворих на гемофілію та вакцин. Ці закупівлі ми провели першочергово. Труднощі полягали в тому, що деякі тендери ми проводили двічі-тричі, тому що на деякі не приходили учасники або ж на деяких торгах ціна перевищувала минулорічну, а ми закладаємо у кошторис торгів минулорічну вартість. Тоді Кабмін ухвалив постанову про регулювання цін, яка й дозволила нам вирішити ці питання», – сказав він.

Олександр Аніщенко обійняв посаду міністра охорони здоров’я у травні. На той час уже існувало запізнення з проведенням тендерів на закупівлю певних ліків.

Усередині літа в Україні склалася критична ситуація із забезпеченням необхідними препаратами хворих на гемофілію, туберкульоз, СНІД, а також людей з онкозахворюваннями. У пологових будинках України до кінця літа практично закінчилася вакцина БЦЖ, якою щеплюють немовлят у перший день життя.

Уряд визначив ситуацію як «надзвичайну» і створив урядову комісію на чолі з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим.

12 жовтня Президент України Віктор Янукович відповідним указом оголосив догану керівникам Міністерства охорони здоров’я за невиконання державних цільових програм з забезпечення ліками.
XS
SM
MD
LG