Доступність посилання

ТОП новини

Парламент треба розпустити й провести вибори за відкритими списками – Лук’яненко


Верховну Раду України потрібно розпустити, а вибори до парламенту необхідно провести за відкритими списками. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав народний депутат І, ІІ, IV,V скликань Верховної Ради, колишній політв’язень Левко Лук’яненко.

«Ми в Республіканській партії не розглядали питання, чи слід розігнати цю Верховну Раду, але я особисто підтримую вимогу тих громадських організацій і політичних партій, які вважають, що Верховну Раду треба розпустити і призначити нові вибори», – зазначив він.

Левко Лук’яненко також наголосив, що, на його думку, Верховна Рада зараз – це «пародія на парламент». «Цей зв’язок, депутати-виборці, його не можна розривати. А тепер він розірваний зовсім. Наш теперішній парламент навіть важко назвати парламентом, це пародія на парламент. Там панує одна сила, яка складається з людей, що не мають відповідальності перед народом. Ними командує Чечетов, вони голосують як попало, і в тому числі – за надзвичайно складні закони. Це не є роботою нормального законодавчого органу», – заявив Левко Лук’яненко.

«Необхідно було б вдосконалити пропорційний закон, щоб зробити списки відкритими. І прив’язати їх все-таки до території, щоб люди знали, що голосують за того-то, який належить до конкретної політичної сили. Це сприяло б структуризації суспільства, а що стосується знання людини, кандидата в депутати, то він тоді мав би відповідальність перед своїми виборцями», – додав політик.

За словами Лук’яненка, нині суспільство в Україні «дійшло до дуже великої напруги». «Обставини настільки напружені, що члени парламенту повинні зрештою подумати про Україну і про самих себе. Якщо парламент не справляється зі своїми обов’язками, він може саморозпуститися, або його можна розігнати. Варіант, коли він сам розпустився, – набагато кращий. Бо це значить, що він сам призначить нові вибори, це демократичний і мирний спосіб», – зазначив він.

Раніше Форум громадських організацій звернувся до Президента з вимогою розпустити парламент, як антинародний. У суботу у Києві з ініціативи громадських організацій воїнів-афганців «Ніхто крім нас», «Спільна справа» та ще низки громадських об’єднань було створено Народну Раду України.
XS
SM
MD
LG