Доступність посилання

ТОП новини

В Україні – День писемності та мови


В Україні сьогодні – День писемності та мови. Його відзначають традиційно 9 листопада – у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Цього дня зокрема стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Щорічна кількість учасників конкурсу – понад 5 мільйонів із багатьох країн світу.

Також сьогодні на Українському радіо відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності. Минулого року до його написання долучився міністр освіти Дмитро Табачник. Цього року серед охочих – народні депутати Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк та Олександр Голуб, а також уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко.

Водночас, на думку соціолінгвіста Лариси Масенко, українська мова потребує державної підтримки. За її словами, уряд має звернути увагу на освіту та захист державного інформаційного простору. «Основна загроза для української мови – те, що у великих містах вона витіснена як розмовна з міського спілкування, – зокрема внаслідок того, що всі три попередні президенти ігнорували необхідність запровадження мовної політики», – додала дослідниця.

День української писемності та мови другий Президент України Леонід Кучма запровадив своїм указом 9 листопада 1997 року.
XS
SM
MD
LG