Доступність посилання

ТОП новини

Лівія обіцяє синові Каддафі справедливий суд


Тимчасовий прем’єр-міністр Лівії Абдаррахім аль-Кіб заявив у суботу, що арештованого раніше цього дня Сейф-аль-Іслама аль-Каддафі, сина колишнього лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, судитимуть справедливим судом.

Він також офіційно підтвердив повідомлення про цей арешт.

Раніше цього дня прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо заявив, що прибуде до Лівії наступного тижня, щоб вирішити з керівництвом країни, де судитимуть Сейф-аль-Іслама аль-Каддафі. За словами прокурора, арешт сина Каддафі, звинуваченого в злочинах проти людяності, – «добра новина», бо після смерті батька його вважають головним відповідальним за злочини, скоєні попередньою владою Лівії проти народу, який повстав проти неї в лютому.

Тим часом Європейський Союз закликав владу Лівії притягти Сейф-аль-Іслама аль-Каддафі в повній співпраці з Міжнародним кримінальним судом. Як заявив речник верховного представника ЄС із закордонних справ Майкл Манн, його арешт є «важливою подією», яка може полегшити національне примирення після кривавої громадянської війни.

А Сполучені Штати Америки закликали Лівію забезпечити арештованому «гуманне ставлення» до нього.

Раніше в суботу в Лівії повідомили, що Сейф-аль-Іслам аль-Каддафі, один із найвідоміших синів скиненого і вбитого лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, арештований на півдні країни. За повідомленнями, під час затримання він не потерпів.

Сейф-аль-Іслам аль-Каддафі був чільним зовнішньополітичним речником свого батька і переважно вважався за його наступника. Міжнародний кримінальний суд розшукує його за звинуваченнями в злочинах проти людяності; він заявляє, що не винен.

39-літній утікач став останнім із загалом восьми дітей Каддафі, місце перебування якого було невідоме. Троє з синів Каддафі – Мутассем, Хаміс і Сейф-аль-Араб, – як і сам лівійський лідер, уже загинули. Інші його сини й дочки наразі знайшли притулок у різних країнах.
XS
SM
MD
LG