Доступність посилання

ТОП новини

Сталін голодом намагався знищити українців як титульну націю – історик Кульчицький


Під час Голодомору 1932-1933 років керівництво СРСР намагалося знищити українців не як етнос, а як титульну націю. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник директора Інституту історії України, професор Станіслав Кульчицький.

«Насправді українців знищували не як етнос, а як націю-державу. Тому що за радянською Конституцією, Україна мала всі державні права аж до права виходу з Радянського Союзу», – сказав він.

Історик зазначив, що «Радянський Союз був побудований на підставі титульних націй», тобто тих частин населення держави, національність яких визначала офіційне найменування автономних або союзних республік. «Титульна нація нібито все визначала, але це була суто етнічна титульна нація. І більшовицький режим усе робив для того, щоб така титульна нація зберігалася, не перетворюючись на націю політичну. Тим якраз і викликане поширене уявлення про Голодомор як дії, спрямовані проти українців як етносу – так само, як колись як етнос знищували євреїв чи вірменів», – розповів Станіслав Кульчицький.

Він також погодився з думкою американського історика Джеймса Мейса, який вважав, що радянський режим знищував громадян України, які «зберігали пам’ять про недалеке минуле, і які завдяки цій пам’яті відчули себе народом».

Професор Кульчицький стверджує, що архівні документи містять підтвердження смерті від штучного голоду у 1932-33 роках щонайменше 3,5 мільйонів українців. Таку ж цифру назвав американський історик Тімоті Снайдер у своїй книзі «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним», яку він нещодавно презентував у Києві.
XS
SM
MD
LG