Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Україні найкраще співпрацювати з Митним союзом як «3+1»


Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає за оптимальну співпрацю України з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану у форматі «3+1». Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в Києві, присвяченій підсумкам роботи уряду в 2011 році.

«Ось він (Митний союз) зараз реально запрацював у складі трьох країн. Ми дуже детально відстежуємо, як він працює, дуже детально, володіємо практично всією інформацією: що працює на «плюс», що працює на «мінус», – сказав Азаров.

Він зазначив, що Україна запропонувала країнам-учасницям Митного союзу співпрацю за формулою «три плюс один». «Той великий пакет договірних відносин ми дивимося і вибираємо, що для нас зараз є цілком прийнятним», – зазначив Азаров.

Він висловив думку, що Україна може поступово приєднуватися до окремих діючих договорів у рамках Митного союзу, які вигідні їй на певному етапі.

«Ми маємо виробити таку ось просту і зрозумілу договірну мову між нашими партнерами. Дивитимемося, як змінюватиметься ситуація», – зауважив прем’єр.

5 березня 2011 року під час перебування українського Президента в Москві прем'єр-міністр Росії Володимир Путін запропонував Україні вступити до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Пізніше заступник генерального директора Генерального директорату «Європейська політика сусідства» Єврокомісії Юґ Мінґареллі повідомив про неможливість для України одночасного вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном і створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Янукович та інші чільні українські урядовці раніше заявляли, що Україна не має наміру вступати в Митний союз під керівництвом Росії, до чого Москва запрошує Київ, але хотіла б співпраці з ним в особливому форматі «3+1», маючи на увазі трьох нинішніх членів об’єднання – Росію, Казахстан і Білорусь – та Україну. Росія виступала проти такої можливості.
XS
SM
MD
LG