Доступність посилання

ТОП новини

В Раді зареєстровано законопроект про вибір мови виховання дітей у дитсадках


Народні депутати України з фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко та Максим Луцький зареєстрували у Верховній Раді України проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (щодо виховання рідною мовою)». Законопроект розміщений на офіційному сайті парламенту.

Документом передбачено до основних завдань законодавства України про дошкільну освіту внести норму про забезпечення доступності дошкільної освіти регіональними мовами та мовами меншин.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що, «ратифікувавши положення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання перед Європейським співтовариством щодо виконання положень зазначеного документу, в тому числі, щодо створення гарантій з боку держави забезпечення доступності освіти на всіх рівнях регіональними мовами або мовами меншин, в тому числі, дошкільної освіти». «У той же час, чинний Закон України «Про дошкільну освіту» не передбачає можливості виховання дитини регіональними мовами та мовами меншин. Саме даний законопроект пропонує надзвичайно важливе положення щодо створення дошкільних навчальних закладів, в яких виховання здійснюється регіональними мовами або мовами меншин, а також створення окремих груп в таких навчальних закладах, в яких виховання здійснюється регіональними мовами або мовами меншин», – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується забезпечити батькам право вільного вибору мови виховання їхньої дитини.
XS
SM
MD
LG