Доступність посилання

ТОП новини

Суд в США відхилив апеляцію «Газпрому» у справі Лазаренка


Апеляційний суд округу Колумбія (США) відхилив скаргу російського ВАТ «Газпром» на рішення окружного федерального суду, що виключив вимоги компанії у розмірі 140 мільйонів доларів з процесу про повернення коштів з рахунків колишнього прем`єр-міністра України Павла Лазаренка. Це випливає з документів суду, що є у розпорядженні одного з російських агентств.

США вимагають стягнути на їх користь близько 260 мільйонів доларів з рахунків Лазаренка в Швейцарії, Литві, Ліхтенштейні та інших країнах. На думку позивача, ці кошти були одержані в результаті протизаконної діяльності екс-прем`єра України, засудженого в США за відмивання грошей.

Згідно з місцевим законодавством, оскільки частина правопорушень була зроблена в США, влада країни має право вимагати передачі незаконно вилучених коштів до бюджету.

Проте на ці гроші претендують також кілька компаній, зокрема ліквідатори банку EuroFed в Антігуа і «Газпром». Останній вимагає стягнути на його користь 140 мільйонів доларів, що призначалися компанії за договором з «Єдиними енергетичними системами України» і були, нібито, викрадені Лазаренком. Проте російська компанія була виключена американським федеральним судом з числа зацікавлених сторін у процесі. «Газпром» оскаржив це рішення.

Лазаренко, який очолював уряд України з 1996 по 1997 рік, у серпні 2006 року був засуджений каліфорнійським судом до дев`яти років позбавлення волі за відмивання грошей.
XS
SM
MD
LG