Доступність посилання

ТОП новини

Голова місії Ліги арабських держав у Сирії йде в відставку


Голова спостережної місії Ліги арабських держав у Сирії генерал Мохаммед Ахмед Мустафа ад-Дабі з Судану подав у відставку в неділю на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЛАД.

Його, серед іншого, критикували правозахисники за його дії як чільного суданського військового в суданському регіоні Дарфур, де владу країни звинувачують у геноциді місцевого населення.

Сама місія ще в січні мусила припинити роботу в Сирії через дедалі більше насильство в цій країні.

Ліга, прийнявши цю відставку, запропонувала на свого нового чільного посланця в Сирії колишнього міністра закордонних справ Йорданії Абдель-Ілу аль-Хатіба.

Міністри зустрілися в столиці Єгипту Каїрі, щоб обговорити наступні кроки після провалу резолюції Ради безпеки ООН щодо Сирії через вето Росії й Китаю.

За повідомленнями, вони розглядають план надіслати до Сирії нову місію за участі спостерігачів ООН, а також пропозицію видворити послів Сирії з арабських країн.

Перед нинішнім засіданням ЛАД із міністрами зустрічалися представники країн-членів Ради співпраці Перської затоки, які вже видворили сирійських послів.

Саудівська Аравія, яка є членом обох організацій, тим часом запропонувала в ООН проект резолюції Генеральної асамблеї, подібний до того, на який наклали вето Росія і Китай у Раді безпеки. Цей проект пропонує висловити підтримку попередньому планові Ліги арабських держав щодо Сирії, який, серед іншого, закликає авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада передати всю владу своєму заступникові, а також закликає створити уряд національної єдності і провести нові вибори.

Резолюції Генеральної асамблеї ООН не є обов’язковими до виконання, на відміну від резолюцій Ради безпеки ООН, але в Генасамблеї не існує можливості вето.
XS
SM
MD
LG