Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про заходи у відповідь на недружні дії стосовно українських товарів


Верховна Рада України законодавчо врегулювала можливість реагування на дискримінаційні дії з боку іноземних держав стосовно українських товарів.

За закон про внесення змін до деяких законів України щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних співтовариств, у четвер проголосували 270 народних депутатів із 418, зареєстрованих у залі.

Закон встановлює, що у випадку, якщо інші держави, митні союзи або економічні співдружності обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть вживатися адекватні заходи.

Відповідно до закону, заходами у відповідь на дискримінаційні або недружні дії є застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю, застосування часткової заборони (часткового ембарго) на торгівлю, позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму, введення спеціального мита, введення режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій, встановлення квот, а також інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами.

Відповідно до закону, у разі, якщо такі дії завдають шкоди або становлять загрозу державі або суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, вони можуть вимагати відшкодування витрат.

Останнім часом багато разів обмежувала або припиняла імпорт різноманітних товарів з України в першу чергу Росія.

Зокрема, востаннє Росспоживнагляд тимчасово зупинив ввезення до Росії сирів українських виробників ПП «Прометей» (Чернігівська область), АТ «Пирятинський сир завод» (Полтавська область) і ТОВ «Гадячсир» (Полтавська область). За словами голови Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, ця продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.
XS
SM
MD
LG