Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові чорнобильці вимагають притягти до відповідальності за порушення проти них справи


Близько сотні чорнобильців мітингували під стінами Харківської обласної прокуратури із вимогою притягти до кримінальної відповідальності слідчих Головного слідчого управління МВС України в Харківській області за незаконне, на їхню думку, порушення кримінальної справи проти п’ятьох чорнобильських активістів.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, мітингувальники вимагали кримінальної відповідальності і для прокурора, який підписав постанову про порушення відповідних справ.

«Прокуратура дала згоду на порушення кримінальної справи, яку згодом суд визнав неправомірно порушеною. Прокурор поставив свій підпис і має нести за це кримінальну відповідальність. Прокурор Сергій Миронов (заступник прокурора області – ред.) скоїв протиправне діяння, яке носить ознаки злочину, передбаченого статтею 396 – приховування злочину і зловживання службовим становищем, тому Миронов має сісти на лаву підсудних, якщо всі перед законом рівні», – розповів адвокат чорнобильців Володимир Тимошенко.

За словами Тимошенка, чорнобильці неодноразово скаржилися на дії слідчих і прокурора у Генпрокуратуру, але там звернення повертали в обласну прокуратуру, яка «жодним чином не відреагувала».

Крім того, за словами одного з лідерів «Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля» Петра Прокопенка, більше тисячі ліквідаторів Харківської області написали звернення до прокуратури зі скаргою на невиконання рішень судів щодо підвищених чорнобильських пенсій. У листах чорнобильці апелюють до статті 382 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за невиконання рішення суду або перешкоджання його виконанню.

За законом, як каже Петро Прокопенко, прокурор має в десятиденний термін ухвалити рішення за кожним із цих звернень, а саме – або порушити кримінальну справу, або відмовити. Однак жодної реакції, як каже чорнобилець, досі немає.

У грудні минулого року слідче управління харківської міліції порушило проти активістів чорнобильського руху у Харкові кримінальні справи за фактом підробки документів з метою отримання чорнобильських пенсій.

На початку лютого Київський райсуд Харкова визнав порушення цих справ неправомірним і ухвалив рішення про їхнє закриття.
XS
SM
MD
LG