Доступність посилання

ТОП новини

Литвин: Рада знову спробує обрати омбудсмена 24 квітня


Верховна Рада України розгляне питання про обрання уповноваженого з прав людини 24 квітня. Про це під час візиту в Алмати повідомив журналістам Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

За словами спікера, на сьогодні зібрано понад 260 підписів народних депутатів за кандидатуру урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерію Лутковську. «Інших пропозицій немає поки що», – зазначив Литвин.

У відповідь на запитання, чи висуватиме він кандидатуру на посаду омбудсмена, спікер сказав: «Якщо 261 депутат вніс пропозиції, то я маю почекати. Ви чудово розумієте, що це холостий постріл, а я не звик робити такі дії».

15 березня жодна з двох кандидатур, запропонованих на посаду омбудсмена, не набрала необхідної кількості голосів: Валерія Лутковська набрала 212 голосів депутатів за необхідних 226, правозахисник Євген Захаров отримав 134 голоси. Лутковську запропонувала на посаду омбудсмена Партія регіонів, Захарова підтримували депутати опозиційних фракцій.

21 березня українські ЗМІ повідомили, що Євген Захаров не має наміру повторно балотуватися на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини. «Я не висуватимуся на посаду омбудсмена вдруге, оскільки в цьому немає сенсу. За цієї Верховної Ради мене ніколи не оберуть, що довело голосування. Думаю, що мені вже й не пропонуватимуть балотуватися», – заявив тоді правозахисник.
XS
SM
MD
LG