Доступність посилання

ТОП новини

В Україні понад 70 зайвих складів боєприпасів – Генштаб


Нині в Україні є понад 70 непотрібних військових арсеналів, або третина від їх загальної кількості, повідомив керівник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил Сергій Кириченко.

За його словами, кількість боєприпасів, що зберігаються на складах в Україні, потрібно зменшити вдвічі, а майже половина складів перевантажені.

Як зазначив Кириченко, на утримання й охорону всіх військових арсеналів зараз витрачається приблизно третина коштів, що виділяються на фінансування Міністерства оборони.

Водночас грошей на утилізацію вибухонебезпечних предметів і забезпечення «живучості» об’єктів, де вони зберігаються, недостатньо, заявив керівник Генштабу. А незадовільне бюджетне фінансування державних програм, за його словами, є головною причиною виникнення надзвичайних ситуацій на арсеналах і базах.

Якщо фінансування утилізації непотрібних боєприпасів вестиметься в такому обсязі, як зараз (близько 20 мільйонів гривень на рік), то для завершення цього процесу необхідно буде щонайменше 36 років, заявив Кириченко.

За даними Департаменту утилізації компонентів ракетного палива, ракет і боєприпасів Міноборони, рік тому на 136 об’єктах Збройних сил України зберігалися понад 1, 3 тонн боєприпасів і ракет різних типів, значна частина яких підлягає утилізації. У 2007 році утилізували лише 10% від запланованого обсягу боєприпасів.

За останні шість років на артскладах України щонайменше шість разів виникали пожежі, які призводили до вибухів боєприпасів.

Востаннє такий інцидент стався в серпні минулого року під Лозовою на Харківщині.
XS
SM
MD
LG