Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до закону про вибори Президента небезпечні – КВУ


Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що зміни до закону про вибори Президента небезпечні для держави, порушують права виборців і не відповідають чинній Конституції.

Як заявив він на прес-конференції в п’ятницю, коли у 2004 році було багато нарікань на грубі фальсифікації, побиття людей на дільницях, переписування протоколів, то зараз всі порушення прописані у законі – юридично бездоганно, «по-рейдерськи».

За словами Олександра Черненка, автори змін до цього закону, політичні сили Юлії Тимошенко і Віктора Януковича, намагаються в такий спосіб «зачистити» своїх конкурентів, але забувають, що вони самі є конкурентами і переможе хтось один.

«Можливо, як у випадку з конституційними змінами, вони будуть бігти наввипередки – хто перший кого «кине», й кожен думає, що «кинув» він, а не його», – сказав Черненко.

На його думку, в результаті цього небезпеки, які виникають після ухвалення цього закону, зіграють або проти Януковича, або проти Тимошенко.

Водночас, за словами керівника КВУ, можливий інший варіант подій, коли ці політики можуть між собою домовитися, щоб поділити владу на двох.

Він також зауважив, що до цих змін до закону про вибори голови держави дуже скептично ставляться європейські фахівці.

«Ми неформально говорили з ОБСЄ, Венеціанською комісією, і можна сказати, що сам факт такого недемократичного закону вже вплине на оцінку цих виборів у світі», – додав Черненко.

Верховна Рада України раніше в п’ятницю подолала вето Президента на закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів голови держави.

Віктор Ющенко раніше заявляв, що в разі подолання його вето він оскаржить низку положень цього закону в Конституційному Суді.
XS
SM
MD
LG