Доступність посилання

ТОП новини

Українського капітана визнали в Гонконгу співвинуватцем загибелі 18 людей у 2008-му


Окружний суд у Спеціальному адміністративному районі Китаю Сянґан (Гонконг) визнав сьогодні капітана українського транспортно-буксирного судна «Нафтогаз-67» Юрія Кулемесіна, а також капітана китайського суховантажного судна «Яохай» Лю Бо і двох його місцевих лоцманів у створенні загрози життю на морі.

Ідеться про зіткнення цих суден іще 22 березня 2008 року в тумані поблизу узбережжя Гонконгу, внаслідок якого «Нафтогаз-67» за лічені хвилини затонув із 18 членами свого екіпажу. Врятувалися лише 6 українців і 1 громадянин Китаю, що був на борту.

Суд вирішив, що звинувачувані мали «достатньо часу», щоб розійтися й уникнути зіткнення, але почали щось робити лише за хвилину до нього.

Серед іншого, суд встановив, що український буксир тримався самої середини судноплавного каналу й не звільняв цю позицію попри те, що його капітан бачив, що назустріч іде в 44 рази більший китайський суховантаж.

Усі четверо не визнали своєї вини.

Зокрема, 45-річний український капітан заявив, що не чув попереджувальних гудків китайського судна.

Вирок визнаним винними мають винести в п’ятницю.

Суддя Сузана Д’Алмада Ремедіос дала знати, що неминучим буде вирок у вигляді ув’язнення.

Розгляд справи в суді мав початися ще в 2008 році, але його початок багато разів відкладали.

За даними морської поліції Гонконгу, це було перше в історії цього регіону зіткнення суден зі смертельними наслідками і одночасно найбільше зіткнення за своїми масштабами.
XS
SM
MD
LG