Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС домовились, як допомогти Греції


На саміті лідерів країн Євросоюзу досягнули угоди про допомогу Греції – державі, перед якою стоїть складне завдання скоротити бюджетний дефіцит.

Домовленості досягнуто в Брюсселі після переговорів президента ЄС Германа ван Ромпея, голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, президента Франції Ніколя Саркозі, канцлера Німеччини Ангели Меркель, голови Європейського центробанку Жана-Клода Тріше і прем’єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу.

Ван Ромпей повідомив, що в країнах, які користуються валютою євро, буде вжито скоординованих заходів, у разі потреби – допомогти Греції вийти з боргової кризи.

План не включає в себе використання коштів від МВФ. Раніше Міжнародний валютний фонд називали серед можливих «рятувальників» Греції поряд з Німеччиною і Францією.

Звістка про досягнення угоди про допомогу Греції викликала падіння курсу євро на валютному ринку. Від позначки 1,38 доларів за євро курс єдиної європейської валюти знизився до 1,37 доларів за євро.

До офіційного оголошення про узгодження плану голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликав допомогти Греції, а самій країні рекомендував скоротити бюджетний дефіцит.

Греція виявилася в найскладнішій економічній ситуації з усіх 16 країн-членів єврозони.
XS
SM
MD
LG